Castelul de sticlă de Jeannette Walls (recenzie)

Castelul de sticlă de Jeannette Walls (recenzie)

Castelul de sticlă care are o semnificație tristă, așa cum era de așteptat, este temelia pe care Jeannette Walls și-a construit povestea. Efortul ei în cazul de față nu a constat în dezvoltarea subiectului, ci în găsirea curajului de a-l pune pe hârtie. Este povestea vieții ei. A lăsat să se înțeleagă destul de clar faptul că a avut nevoie de o maturitate anume pentru a recunoaște cine este de fapt și de unde provine. Noi, cititorii, nu putem decât să o aplaudăm și să îi mulțumim pentru călătoria în care ne-a trimis.

O poveste sinceră

O poveste sinceră – așa aș descrie tot ce am citit. Autoarea abordează un stil în care se regăsesc tonul prietenos și dorința de a vărsa tot ce a acumulat de-a lungul anilor. Pornește de la rădăcină și nu lasă loc de prea multe întrebări. Încearcă odată cu tine să răspundă la întrebarea “de ce?”. De ce s-a născut într-o familie săracă, dezorganizată, cu un tată alcoolic, cu o mamă delăsătoare? Probabil prin această refulare a încercat să găsească explicații și să ierte ce mai era de iertat.

 

Șocantă, tristă, pe alocuri melancolică, această carte minunat scrisă descrie cu sinceritate, dar și cu o surprinzătoare afecțiune, relațiile cu părinții și tăria legăturilor unei familii, la bine și la rău.“ American Library Association

 

Familia Walls este un mușuroi de sentimente. Are o evoluție interesantă și pe tot parcursul cărții am fost indecisă dacă o plac sau nu. Are câteva principii de viață interesante, dar în același timp este toxică pentru copii. Oricât consideră ei minimalismul și indiferența propice pentru un stil de viață departe de legile nescrise ale umanității, tot am văzut un chin inutil aplicat celor mici. Acest lucru s-a văzut cel mai bine în momentul când aceștia au crescut și au ieșit din acea bulă protectoare a imaginației.

Puterea de a ierta

Cu toate acestea nu sunt eu în măsură să judec atât de tare din moment ce autoarea pare că încearcă să găsească mai mult iertarea decât judecata. Este o poveste de viață care merită citită pentru o experiență autentică. Cartea – Castelul de sticlă a fost ecranizată și atât cât s-a putut, s-a ținut destul de bine de povestea originală. În acest caz vi le recomand pe ambele.

Castelul de sticlă se găsește Libris sau Libris.

  • Titlu: Castelul de sticlă
  • Autor: Jeannette Walls
  • Editura: Youngart
  • An apariție: 2018
  • Număr de pagini: 364

Adauga comentariul