Femei pe rug de Kiran Millwood Hargrave (recenzie)

Femei pe rug de Kiran Millwood Hargrave (recenzie)

Femei pe rug de Kiran Millwood Hargrave a ajuns pe lista recomandărilor din partea mea. Contrar culorilor de pe copertă, conținutul tinde mai mult spre nuanțele de gri, violet și negru. Întreaga poveste este tensionată și dă senzația de murdar, noros și noroios. Nici nu se putea altfel ținând cont de subiect.

Femei pe rug de Kiran Millwood Hargrave
Femei pe rug de Kiran Millwood Hargrave

Furtuna care a schimbat destine

Autoarea pleacă de la un fapt real, iar apoi lasă lucrurile să curgă încet și sigur spre un final catastrofal. În anul 1617, în nordul Norvegiei, o furtună lovește marea fix în momentul în care bărbații din insula Vardo plecaseră la pescuit. Fii, frați, soți și tați vor pluti pe ape câteva zile lungi până când femeile îndurerate le vor recupera trupurile.

Atmosfera este apăsătoare și până să realizeze femeile că aceasta va fi realitatea lor de acum în colo, din Scoția este trimis un personaj care are rolul de a le da viețile peste cap încă o dată. Există printre ele femei sami care practică anumite ritualuri de apărare, ceea ce le plasează în zona de „vrăjitoare”. De aici pornește o vânătoare și o răzbunare crudă din partea conducătorilor.

Femei pe rug – o nedreptate

Ea crezuse că văzuse tot ce era mai rău din portul Vardo, că nimic n-ar fi putut rivaliza cu furia furtunii. Însă acum știe că fusese o naivitate din partea ei să creadă că răul există numai pe mare. Răul era acolo, printre ei, mergea în două picioare și emitea judecăți cu limbă de om.

 

Se vor forma tabere între ele, ura va pune stăpânire pe multe femei care vor arăta cu degetul spre cele care cândva le-au ajutat. Mi-a plăcut să intru în lumea lor, să le văd și înțeleg lupta.

Autoatea are un stil alert și pe mine a reușit să mă cucerească. Am fost acolo, am simțit și mi-a plăcut structura pe care a urmat-o. Nu m-a deranjat finalul, dar a fost genul de lectură de la care aș mai fi vrut câteva pagini. Fiindcă mi-a plăcut. Clar aș vedea o ecranizare după această carte, care sper să se realizeze cândva. Vă recomand Femei pe rug și vă aștept cu interes părerile. 

Femei pe rug este disponibilă pe Libris, Bookzone și Cărturești.

Aici găsești alte recenzii pentru cărțile apărute la editura Corint.

  • Titlu: Femei pe rug
  • Autor: Kiran Millwood Hargrave
  • Editura: Corint
  • An apariție: 2022
  • Număr de pagini: 400

Adauga comentariul