Recenzie: „1877: Portretul unei iubiri desăvârșite” de Marius Albert Neguț
29 noiembrie 2021

Recenzie: „1877: Portretul unei iubiri desăvârșite” de Marius Albert Neguț

1877: Portretul unei iubiri desăvârșite este noul titlu al lui Marius Albert Neguț care împletește o poveste de dragoste cu clipe crunte din timpul războiului dintr-o perioadă demult apusă. Acțiunea începe în 1876, un an al contrastelor. Pe de o parte avem domnițe care încearcă să țină pasul cu moda pariziană, pe de altă parte vedem o tensiune în rândul celor care se pregătesc fizic și sufletește de un război iminent. În aceste vremuri puse sub semnul întrebării are loc întâlnirea dintre domnița Ileana și tânărul Mihai Anastasescu.

1877: Portretul unei iubiri desăvârșite de Marius Albert Neguț

Portretul unei iubiri pe timp de război

Evenimentele decurg într-o atmosferă elegantă, macabră și imprevizibilă, în funcție de momentele cheie ale acțiunii. Dacă m-ați întreba care a fost preferatul meu, n-aș ști să vă răspund. Ultimele pagini mi-au demonstrat că nu a fost niciodată vorba de o departajare clară a evenimentelor, ci de un singur subiect cu diverse ramnificații. Dacă tot am vorbit de final, vă spun de pe acum că a fost unul dintre cele mai bune pe care le-am citit în ultimul an.

Cartea nu are o acțiune complicată, inițial pare simplă, dar curată. Povestea curge de la sine, la început în ritm lejer, atunci când asistăm la întâlnirea parcă ieșită din povești a celor două personaje. Pe parcurs însă, viața de cuplu proaspăt căsătorit rămâne în umbra tranșeelor. 1877 este anul în care românii luptă și culoarea proaspătă a naturii este înlocuită cu negura venită de pe front. Mâinile doamnelor nu mai cunosc parfumul produselor fine, ci sângele taților, fiilor și soților scoși de pe câmpul de luptă în cel mai dezastruos mod. Femei și bărbați luptă pe două fronturi diferte, dar pentru același scop. Toți pentru unul, unul pentru toți și toți pentru țară, pentru ei.

 

Răbdarea ei părea că dă roade. Întors de la război cu spectrul acestuia adânc impregnat în întreaga ființă, emana atât de multă teamă, încât ea abia recunoștea în umbra tăcută, tristă, bărbatul de care se îndrăgostise, până mai ieri atât de dornic de viață. Cu toate acestea, chiar și așa, timorate, sufletele lor reușeau încă să se atingă și să se dezmierde unul pe celălalt, contopindu-se în nimbul iubirii.

 

O poveste dureroasă

În acest peisaj se scurge și viața personajelor principale. Aici intervine tensiunea și incertitudinea. Teama pe care o emană evenimentele ajunge și la tine. Pe de o parte îl urmărești îndeaproape pe Mihai care luptă cot la cot cu Principele Carol, pe de altă parte ești curios cât va mai rezista Ileana să fie în preajma Doamei Elisabeta în condițiile respective. Problemele se adâncesc și ritmul lecturii începe să o ia la galop. Nu am simțit când am terminat cartea, nu am știut când am început-o și când am terminat-o. Marius Albert Neguț nu a dezamăgit nici de această dată și ne-a oferit o poveste tristă în care urmele războiului își spun cuvântul la nivel de individ.

Vă recomand cu drag 1877: Portretul unei iubiri desăvârșite. O lectură ușoară, frumoasă, cu o construcție care uimește. Vă aștept cu interes părerile despre carte în cazul în care vă hotărâți să o citiți. De la același autor am scris și despre Îngeri rătăciți și Din altă viață, Jurnal de copil.

1877: Portretul unei iubiri desăvârșite se găsește aici, aici sau aici.

  • Titlu: 1877: Portretul unei iubiri desăvârșite
  • Autor: Marius Albert Neguț
  • Editura: Univers
  • An apariție: 2021
  • Număr de pagini: 224

Impartaseste:

Adauga comentariul