Recenzie: „Apicultorul din Alep” de Christy Lefteri
28 martie 2020

Recenzie: „Apicultorul din Alep” de Christy Lefteri

Apicultorul din Alep a fost o carte pe care iniţial am văzut-o statică, simţeam că înaintez greu şi nu-i găseam acel ceva care să mă atragă. Însă, după un anumit număr de pagini, am început să mă ataşez de personaje şi să simt povestea. A existat un element care mi-a atras atenţia şi astfel am văzut frumuseţea. Christy Lefteri nu ne propune o carte cu o acţiune alarmantă, ci ne ţine într-un ritm uşor întrerupt şi ne prezintă trista poveste a unei familii de sirieni în doze mici dar constante.

O viaţă furată

Nuri avea o familie împreună cu Afra, o artistă ce reuşea să cucerească străinii cu tablourile sale, şi cu Sami băieţelul lor. Pasiunea descoperită accidental l-a ajutat să simtă că trăieşte şi că viaţa pe care o are este cea la care a visat întotdeauna. Împreună cu vărul său şi-a dezvoltat o mare familie de albine şi astfel s-au putut numi cu mândrie apicultorii din Alep. Nu am mai fi avut în faţă această carte dacă totul ar fi mers bine, aşa că timpurile liniştite au fost înlocuite cu dorinţa de putere a altora şi lucrurile au început să o ia razna. Raza de speranţă din ochii acestora a fost înlocuită de imaginea terifiantă a morţii. Acesta este momentul când totul în jurul lui Nuri începe să dispară şi simte că acasă nu mai este acasă.

 

Nume: Băiatul meu frumos

Cauza morţii: Lumea aceasta distrusă

 

Cartea te îndeamnă la două stări: în primul rând ai de la început informaţia că familia este în Anglia şi se luptă pentru acceptarea lor, iar aceasta este un element de linişte sufletească. În al doilea rând, ai nevoie de puterea necesară pentru a afla modul în care au ajuns în acel loc. O lungă perioadă de fugă, teamă şi lipsă de speranţă. Drumul pe care il parcurg aceştia este plin de pericole, totul arată altfel decât ştim noi. Noi vedem în general doar viaţa noastră, ştim bucăţele din viaţa altora dar nu ştim detaliile prin care mulţi, prea mulţi oameni sunt nevoiţi să treacă pentru a rămâne în viaţă.

Apicultorul din Alep este o carte grea pentru suflet dar frumoasă datorită speranţei pe care ţi-o dă lupta pentru supravieţuire. Vei descoperi rănile pe care le lasă războiul şi ura care apare între oameni pentru putere. Păcat că această luptă nu se duce doar între cei care vor vărsare de sânge, întotdeauna există victime colaterale. Oare merită toată această luptă? Merită ca atât de multe vieţi să piară sau să fie distruse pentru totdeauna? Nu vom afla niciodată.

Vă recomand cartea şi vă urez lecturi plăcute. Dacă doriţi să o achiziţionaţi o găsiţi aici.

 • Titlu: Apicultorul din Alep
 • Autor: Christy Lefteri
 • An apariție: 2020
 • Editura: Litera
 • Număr de pagini: 336

Comentarii (2)

 1. Mădălina

  30 mart. 2020 - 21:43

  Frumoasă recenzie, m’am apucat si eu să citesc cartea.

  • Cartoteca

   31 mart. 2020 - 12:33

   Lectură plăcută îţi doresc!:)

Adauga comentariul