Recenzie: „Casa din marea azurie” de TJ Klune
30 noiembrie 2021

Recenzie: „Casa din marea azurie” de TJ Klune

Casa din marea azurie este un roman fantasy scris de TJ Klune care, spre marea mea bucurie, mi-a plăcut. Știți că această categorie de cărți nu este în topul preferatelor mele, dar nu am putut rezista la o așa copertă. Bineînțeles că și premiza m-a făcut curioasă, provocarea fiind dublă din moment ce cartea abordează subiectul minorităților sexuale. Am fost curioasă de modul în care autorul va expune problema și cum va integra ideea. Din punctul meu de vedere i-a ieșit ceva frumos. Citatele pe care le-am marcat au fost în număr mare, fiind potrivite pentru orice situație în care cineva se simte discriminat. Mai mult, sunt idei bune de ținut minte pentru o viață trăită într-o lume în care ura pare că absoarbe din ce în ce mai mult inimile oamenilor.

„Casa din marea azurie” de TJ Klune

„Ura e o pierdere de timp”

Ne putem referi la această carte ca la o dramă, o comedie sau o poveste de viață. Este genul acela de lectură cu structură clasică, în care bănuim firul principal al evenimetelor. Cu toate acestea, am parcurs cartea ca și când aș fi ales un film de la care mă aștept să plâng la final. M-am atașat de personaje, am avut creaturi peferate și oameni dragi și mi-am dorit ca finalul să întârzie, să mai aflu câte ceva și încă ceva. Lumea în care am intrat a fost atât de lejer construită, încât mi-a dat impresia că ar fi absolut normal ca oamenii să aibă în preajmă zâne, gnomi și alte creaturi mitologice.

 

Lucrurile care ne sperie cel mai mult sunt adesea lucrurile de care ar trebui să ne temem cel mai puțin. E irațional, dar asta ne face oameni. Și dacă suntem capabili să ne înfrângem aceste frici, atunci suntem capabili de orice.

 

Linus Baker este asitentul social care va dezvolta toată această poveste. Personaj principal în carte și individ general în zilele noastre, Linus trece prin toate etapele celui care începe să aibă de-a face cu unele dintre cele mai speciale și periculoase creaturi. La prima vedere pare ceva înfricoșător, însă dacă privim mai bine ne dăm seama că acele creaturi sunt copii izolați pe o insulă. Avertismentul este valabil până la proba contrarie, căci sunt totuși capabili de provocarea sfârșitului lumii. Misiunea lui Linus este să pătrundă în lumea lor, să îi observe și să decidă nivelul de protecție și evoluția copiilor din orfelinatul de la marginea oceanului.

O altă perspectivă

Casa din marea azurie este genul acela de carte care te scoate dintr-un reading slump. Nu are un limbaj complicat, dar are fraze cu greutate. Amestecă povestea orfanilor cu sfaturi despre acceptare și conviețuire. O face într-un mod subtil, până la un punct. Tocmai acel salt peste linia pe care am simțit-o în marea majoritate a cărții m-a făcut să nu îi acord punctajul maxim. Aș fi preferat să nu fie atât de explicit într-un anumit punct și să te lase până la final cu acea perdea fină care despărțea povestea de ideea din spate. În rest a fost o lectură frumoasă, mi-a adus o stare de bine și mi-a îmbogățit colecția de citate. Aștept cu interes părerile voastre despre carte și vă urez lecturi plăcute!

Casa din marea azurie este disponibilă aici, aici sau aici.

  • Titlu: Casa din marea azurie
  • Autor: TJ Klune
  • Editura: STORIA
  • An apariție: 2021
  • Număr de pagini: 448

Impartaseste:

Adauga comentariul