Recenzie: „De veghe între lumi” de Marisha Pessl

Recenzie: „De veghe între lumi” de Marisha Pessl

De veghe între lumi a fost un thriller psihologic cu un subiect care mi-a atras atenţia încă de la prima vedere. Nu a fost unul nou pentru mine fiindcă am mai avut de-a face cu acest tip de subiect, dar a fost o plăcere să descopăr evoluţia întâmplărilor. O buclă în timp, o decizie de viaţă şi o mare incapacitate de acceptare a situaţiei sunt problemele majore cu care se confruntă cele cinci personaje. La o primă analiză nu pare nimic de condamnat, căci aceştia sunt tineri şi întâmplarea i-a luat pe nepregătite. Însă cu cât înaintăm mai mult în subiect, lucrurile încep să ni se descopere într-o lumină nouă, o lumină a cărei intensitate va scădea cu fiecare mişcare.

Vila din Wincroft era locul de întâlnire a şase prieteni mai mult sau mai puţin buni, în funcţie de interse. La momentul în care ne este prezentată situaţia, doar cinci dintre ei vor mai bântui holurile clădirii. Nu este o exagerare exprimarea mea, căci în noaptea în care hotărăsc să se reunească, cuvintele unui bărbat apărut de nicăieri le va schimba destinele.

De veghe între lumi de Marisha Pessl
De veghe între lumi de Marisha Pessl

În lupta pentru supravieţuire

În acest grup vom întâlni câte o personalitate specifică pentru fiecare personaj. Acest comportament diferit pe care îl adoptă unul faţă de celălalt va face ca lectura să aibă o acţiune palpitantă. Faptul că există o ură între aceştia din momentul dispariţiei unuia dintre ei, nu îi va ajuta deloc pentru ceea ce va urma. Se vor ridica unul împotriva celuilalt şi vor lupta cu toate forţele pentru salvarea propriului suflet. 

 

Ea trăieşte mai departe, e un licurici în capul meu.

N-o voi uita când voi dormi.

Ea e amintirea, e cântecul meu. (…)

Când soarele se întunecă şi pământul e gol,

Ea va trăi în al tăcerii ecou.

 

De veghe între lumi are un ritm bun şi un subiect interesant, evoluţia acestuia de la un anumit punct m-a făcut să fiu parţial nelămurită de întorsătura de situaţie sau, mai bine zis, de motivul ales de autoare pentru cele întâmplate. Punctul declanşator al revelaţiei stării în care se află personajele consider că trebuia construit mai bine. Dacă lăsăm acest amănunt la o parte, dar şi faptul că uneori au existat exagerări, povestea şi psihologia din spatele ideei mi-au plăcut destul de mult. 

Vă recomand să o descoperiţi pe Marisha Pessl cu cartea De veghe intre lumi şi vă doresc lecturi plăcute! Dacă doriţi să achiziţionaţi cartea o găsiţi aici.

  • Titlu: De veghe între lumi
  • Autor: Marisha Pessl
  • An apariție: 2018
  • Editura: Nemira
  • Număr de pagini: 328

Impartaseste:

Adauga comentariul