Recenzie: „Femeia la 1000°C” de Hallgrimur Helgason
19 decembrie 2019

Recenzie: „Femeia la 1000°C” de Hallgrimur Helgason

Femeia la 1000°C este o carte dură, complexă și grosolană din anumite puncte de vedere. Este povestea Herrei Bjornsson care își descarcă sufletul și se prezintă în fața cititorului exact așa cum simte că ar trebui să facă orice femeie care tocmai și-a rezervat un loc la crematoriu. Cu acest amănunt în minte mi-a fost destul de clar că voi avea de-a face cu o bătrânică capricioasă.

Femeia la 1000°C – o femeie cât o mie

Pe Herra Bjornsson am conturat-o în minte cu lux de amănunte într-un mod unic cu ajutorul detaliilor despre viața acesteia pe care chiar ea ni le oferă fără menajamente. Deoarece imaginile din trecutul acesteia alternează cu prezentul, am putut înțelege ușor comportamentul ei de-a lungul cărții.

Herra a avut parte de o maturizare bruscă, provocată în totalitate de evenimentele care aveau loc în Europa la vremea respectivă. A fost prinsă în războiul care nu a iertat pe nimeni, a fost marginalizată și judecată până pe patul de moarte.

Uneori mă întreb unde ar fi fost mai bine să trăiești astfel încât să nu fii afectat atât de profund de război, dar răspunsul este mereu același: niciunde. Herra părea să fi ajuns într-un loc decent, Islanda, țara care și-a proclamat neutralitatea, însă acest lucru nu i-a fost acceptat și astfel norocul personajului pare a fi de fapt ghinion.

O grenadă și o viață de fugar

Mi-a plăcut foarte mult un amănunt pe care l-am considerat a fi un simbol – grenada din mâna Herrei. Nu voi dezvălui modul în care a ajuns în posesia acesteia dar vă spun că o are dintr-o perioadă a vieții în care nicio persoană nu ar trebui să știe cum arată sau la ce folosește așa ceva. Acel obiect l-a purtat asupra ei toată viața și a așteptat cu teamă constantă să îl folosească în orice moment. Războiul i-a adus grenada și cu războiul în suflet și în buzunar a trăit de-a lungul întregii vieți.

 

Un aspect ciudat al războaielor e că, deși folosesc armamentul cel mai nou, te transportă fără greș într-o eră primitivă; în cazul meu, războiul mă catapultase în Evul mediu, într-un veritabil basm de Frații Grimm.

 

Acest fapt dezvoltă și crește răutate în sufletul oricui, dezvăluie cele mai întunecate dorințe și trece ca o furtună prin viețile celor vinovați sau nevinovați. Totul depinde de fiecare persoană în parte, dacă va reuși sau nu să separe viața de dinainte de cea de după. În cele mai multe cazuri există un eșec și senzația de moarte va pluti în jurul persoanei până se va împlini.

 

– Ai voie să scrii poezii dacă ești în SS?

– Nu. Doar să omor.

– Cum e…să omori?

– Cine omoară moare. Cine e omorât trăiește.

 

O viață furată

Herra a cunoscut iubirea, bărbații și viața. A oferit până i s-a luat, iar atunci totul a început să se destrame. A ridicat bariere și a căutat liniștea, dar norocul nu a fost de partea ei sau poate că în final a găsit totuși ceea ce a căutat. Voi decideți și judecați. Citiți și veți descoperi mai mult decât viața de război, aflați cum s-a comportat şi ce a căpătat ea ca femeie. O să râdeți și o să descoperiți un simț al umorului fin. Toate acestea conturând o scriere de calitate, așa că vă recomand cu drag cartea și vă urez lectură plăcută!

Femeia la 1000°C poate fi achiziționată de aici sau de aici.

  • Titlu: Femeia la 1000°C
  • Autor: Hallgrimur Helgason
  • An apariție: 2019
  • Editura: Art
  • Număr de pagini: 552

 

Impartaseste:

Adauga comentariul