Recenzie: „Gambitul Damei” de Walter Tevis
7 martie 2021

Recenzie: „Gambitul Damei” de Walter Tevis

Gambitul Damei este cartea care mi-a atras atenția de la prima vedere datorită subiectului, dar și coperții. Mulți cred că au ales să vizioneze serialul, eu însă mi-am dorit să încerc cartea mai întâi. La finalul acesteia am ajuns la concluzia că structura aleasă este mult mai potrivită pentru ecranizare. Sunt subiecte pe care le văd foarte potrivite pentru o carte și altele, ca în cazul de față, mai bune pentru ecranizări. Nu spun că nu mi-a plăcut, doar că a fost oarecum obositor de urmărit în anumite zone. Știu șah și am jucat de-a lungul timpului, nu la acest nivel bineînțeles, dar tot mi s-a părut puțin forțată adăugarea atâtor descrieri de partide.

Gambitul Damei de Walter Tevis

Beth – un copil aparte

Beth este copilul ajuns la o vârstă destul de măricică în orfelinatul care i-a schimbat viața. Acest lucru înseamnă că adaptarea personajului în noul mediu va fi una mult mai dificilă. Va învăța regulile vieții într-un mediu care nu îi era destinat, ceea ce într-un fel o va întări, dar o va și distruge. Realizează de mică faptul că are anumite calități care nu sunt deținute și de cei din jur. Se va plictisi ușor de materia școlară destinată vârstei sale și va descoperi ceea ce mai târziu o va consacra – șahul.

În alte cărți poate aș fi considerat ciudat modul de abordare al personajului. Beth este un copil ciudat, gândurile îi fug mult prea repede, iar inteligența cu care este înzestrată reprezintă elementul cheie. Vede cât de diferită este față de ceilalți, are complexe de inferioritate când vine vorba de aspectul fizic, iar incapacitatea de a se adapta în anumite grupuri o deranjează. Cu toate acestea, lumina reflectoarelor coboară asupra ei în momentul în care gândirea va fi mai puternică decât aspectul. În acest vârtej al prejudecăților, reușește să facă ceea ce nici o femeie nu a putut sau nu a avut curajul să facă în acest domeniu – să ajungă în lumea bărbaților și chiar deasupra lor.

 

Pentru unii, șahul este doar o pasiune, un mod de a-și petrece timpul, în vreme ce, pentru alții, este obsesie sau chiar dependență. Din când în când se naște o persoană făcută pentru a juca șah. Se întâmplă, din când în când, să apară câte un baiețel care ne uimește cu priceperea sa precoce la ceea ce am putea numi cel mai dificil joc din lume. Dar dacă în locul băiețelului ar fi o fată? O tânără serioasă, cu ochi căprui, păr castaniu și o rochie albastru-închis?

 

Șahul – o obsesie

Lăsand la o parte descrierile prea amănunțite din partidele de șah pe care Beth le are cu adversarii, mi-a plăcut mult povestea vieții acesteia. Lupta ei cu dependența. A oscilat constant între obsesia față de șah si cea față de pastile și băutură. O să descoperiți singuri care este cea care predomină și care o controlează mai mult. Cartea nu surprinde prin structură, căci avem clasica poveste în care un personaj se luptă să ajungă într-un punct, momentul în care dă cu capul de situație, perioada de abandon și apoi renașterea. Cartea este plăcută prin previzibilitate și construcția personajului.

Așa cum am spus la început, Gambitul Damei este o carte cu o structură pe care personal o văd mult mai potrivită pentru un serial, dar asta nu înseamnă că vouă nu v-ar plăcea lectura acesteia. Este subiectivă problema mea și aș minți să spun că nu m-am bucurat deloc de carte. Vă aștept părerile și vă urez lecturi plăcute în continuare!

Gambitul Damei poate fi găsită aici, aici sau aici.

  • Titlu: Gambitul Damei
  • Autor: Walter Tevis
  • An apariție: 2021
  • Editura: Bookzone
  • Număr de pagini: 432

Impartaseste:

Adauga comentariul