Recenzie: „În pat cu regele” de Eleanor Herman
9 ianuarie 2022

Recenzie: „În pat cu regele” de Eleanor Herman

În pat cu regele spune povestea amantelor regale într-o manieră destul de atrăgătoare. Eleanor Herman ne propune o lectură despre obiceiuri, motive, bârfe și activități din spatele ușilor închise. Împarte capitolele în subiecte care fie avantajează, fie strică imaginea pe care o aveam noi în minte despre acest subiect. Intră în amănunte mai mult sau mai puțin interesante, dar care la momentele respective făceau parte din rutina și viața caselor regale.

Nu pot spune că m-a dat pe spate cartea, fiindcă are multe momente în care se repetă informația. Acesta este unul dintre motivele pentru care aș fi preferat o abordare pe capitole destinate fiecărei amante. Am trecut totuși peste acele paragrafe și mi-am luat restul informațiilor. Mi-a plăcut fiindcă a avut un stil lejer de a povesti și nu puține au fost momentele când m-a făcut să râd. Unele situații erau de așa natură încât nu te puteai abține să nu zâmbești la situații jenante sau penibile din viața curtezanelor.

„În pat cu regele” de Eleanor Herman

500 de ani de adulter

Se pune foarte mult accentul pe triunghiul rege-amantă-regină și pe diferențele majore dintre cele două doamne. În timp ce regina era considerată doar o modalitate prin intermediul căreia regele făcea alianțe și mulțumea poporul, amanta avea roluri mult mai potrivite unei vieți personale. Napoleon explică cel mai bine situația când afirmă că Vreau să mă însor cu un uter. Așadar toți știau că regele trebuie să aibă o înlocuitoare pentru restul nevoilor. Exista un loc special pentru aceasta la castel, o denumiere a funcției și multe alte avantaje destinate celei mai importante amante, fiindcă nu era doar una.

 

Nimic nu a fost mai fatal pentru bărbați, și pentru bărbații măreți, decât îngăduința de a alerga după dragostea interzisă a femeilor.

 

Poate vă întrebați despre sentimentele pe care le aveau reginele în tot timpul acesta. Acestea erau împărțite între cele măcinate de gelozie, și cele care acceptau ca pe un fapt de la sine înțeles toată situația. Orice atitudine ar fi adoptat, rezultatul era oricum același: nu îi păsa nimănui de toanele și dorințele reginei. Dacă voiau totuși să rămână în grațiile stăpânului, alegeau varianta a doua și se mulțumeau cu momentele rare și prea puțin pasionale alături de trupul și sufletul soților.

O luptă continuă între femei

Nici viața amantelor nu era prea ușoară, dacă ne gândim din perspectiva lor. Reginei nu avea ce să i se întâmple dacă nu se aranja într-o zi, dacă nu conversa cu regele pe subiecte de interes sau dacă nu era atentă încontinuu la nevoile acestuia. În schimb o amantă putea fi oricând înlocuită cu alta. Putea pierde într-o clipă tot ce construise în timp, putea fi exilată sau să rămână cu copii nerecunoscuți de rege. Era o muncă continuă pentru acestea și odată ce porneau pe acest drum, erau conștiente de „riscurile meseriei”.

Acestea sunt doar câteva aspecte abordate în carte, atât cât să vă stârnească interesul. Există și un volum doi numit În pat cu regina, îmi doresc să ajung și la acela cândva. Dacă ați citit deja cartea, vă aștept cu interes părerile!

În pat cu regele este disponibilă aici, aici sau aici.

  • Titlu: În pat cu regele
  • Autor: Eleanor Herman
  • Editura: Litera
  • An apariție: 2020
  • Număr de pagini:348

Impartaseste:

Adauga comentariul