Îndoiala este o lectură alertă în care Ashley Audrain ne pune față în față cu relațiile toxice ale lui Blythe. Este o lectură brutală, fix așa cum am început și eu prezentarea cărții. Face parte din acea categorie de cărți ciudate, dar nu neapărat într-un sens rău. Relatarea întâmplărilor este făcută de protagonistă care, pe tot parcursul cărții, i se adresează bărbatului care a făcut parte din viața sa. Este o poveste spusă din perspectiva ei, deci trebuie să o credem pe cuvânt sau să lăsăm loc îndoielii, noi alegem. Ne spune povestea vieții lor din momentul în care au făcut cunoștință, până în momentul în care se privesc din postura unor străini.

Răul curge în sânge
Am avut o problemă personală cu această carte încă de la început. Dacă nu aș mai fi întâlnit acest subiect în alte cărți în ultimele 3 luni sunt sigură că m-ar fi impresionat. Problema este că am avut senzația că citesc o bună parte din Dinți de lapte. Au semănat atât de multe elemente încât mi-a provocat repulsie autoarea, dar și subiectul. Acțiunea a luat la un moment dat o altă rută așa că până la final am reușit să mă bucur de câte ceva. Ce vreau să spun este că dacă doriți să le citiți pe amândouă, lăsați să se scurgă câteva luni pentru a evita o eventuală dispută interioară.
Există ceva putred în linia genetică a familiei protagonistei, în principal a femeilor. Bunică, mamă, fiică, nepoată – un lung șir de dezamăgiri care nu pare să se poată întrerupe. Ideea cărții mi-a plăcut, am înțeles că fiecare femeie din familie ajungea în punctul unei relații toxice cu mama ei. Ce nu am înțeles însă este neputința sau lipsa de dorință față de schimbare. Nu sunt mamă și nu am dreptul să judec, dar pot comenta din exterior ceea ce am văzut în această carte. O femeie părăsită de mamă care își urăște copilul. Un copil care la rândul lui își urăște mama. A cui este vina?
Deseori se spune că primul sunet pe care îl auzim din pântec este cel al bătăilor inimii mamei. De fapt, primul sunet care vibrează în aparatul nostru auditiv, recent dezvoltat, este pulsația sângelui mamei prin venele și arterele ei. Vibrăm în acel ritm primordial chiar și înainte să avem urechi pentru a auzi. (…) Vibrăm la ritmurile sângelui matern de dinainte ca ea însăși să se fi născut.
Un thriller și o dramă psihologică
Cartea de față este o dramă psihologică, iar cu fiecare pagină parcursă lucrurile merg din rău în mai rău. Asiști la o încercare de salvare a relației conjugale, a relației cu copilul și a oricărei legături. Se parcurge ușor întreaga poveste și dă dependență. Nu o vei lăsa din mână și, chiar dacă uneori situația depășește limitele puterii noastre de înțelegere și acceptare, o să continui să cauți semnele unei luminițe de speranță. Mie una îmi este greu de înțeles de fiecare dată când descopăr fiice care își urăsc mamele cu atâta putere și mame care ar prefera să le dispară copilul decât să se trezească cu el în casă. Cam așa se prezintă situația în care vă recomand să vă băgați. Lectura este interesantă și la finalizarea ei cred că veți avea tendința să căutați informații extra pentru a vă convinge că există și astfel de cazuri.
Îndoiala se găsește aici, aici sau aici.
- Titlu: Îndoiala
- Autor: Ashley Audrain
- Editura: Litera
- An apariție: 2021
- Număr de pagini: 352