Recenzie: „Omul a uitat că trebuie să moară” de Ioana Trif

Recenzie: „Omul a uitat că trebuie să moară” de Ioana Trif

Omul a uitat că trebuie să moară este cartea de care am simțit că aveam nevoie abia după ce am început-o. Încă din primele pagini am realizat că ceea ce îmi va oferi Ioana Trif nu va fi un subiect ușor de acceptat, căci îți descoperă natura umană în toată splendoarea și stricăciunea ei. A fost un drum rapid și brutal cu amănunte care, dintr-un anumit punct de vedere, ar părea nelalocul lor. Dacă renunți la ceea ce crezi că trebuie să fie corect vei avea o revelație.

Omul a uitat să fie bun

Știe cineva care sunt limitele răutății omului? El, omul, cu siguranță a uitat (asta dacă a știut vreodată) și nu și-a oferit timp să își spună “gata, am făcut destul”, ci mereu a fost nevoie de cineva sau ceva care să îi atragă atenția și să îl îndemne la o pauză. Astfel de situații pot fi exemplificate încă de la începutul omenirii, iar dacă în momentul de față încă se discută pe acest subiect înseamnă că mesajul nu a fost înțeles.

Această carte își propune paragraf după paragraf să contureze rezultatul final al degradării umane. Toate evenimentele sunt prezentate într-un mod brutal, care te înfioară și scârbesc în același timp fiindcă, cu toate că în alte circumstanțe acele lucruri ni s-ar părea firești, în cazul de față sunt de neînchipuit pentru noi.

Un lucru inevitabil

Niciodată nu este prea târziu ca pământul să se sature de noi și să își rezerve dreptul de a ne oferi nici mai mult, nici mai puțin decât ceea ce i-am dăruit noi și credeți-mă că balanța înclină către sensul negativ. Aud uneori că omul a ajuns mai rău decât animalul, dar când oare a fost vreodată animalul un exemplu greșit? Cred că subestimăm puterea naturii căci am ajuns să nu ne vedem doar pe noi și să uităm că dacă suntem aici, suntem datorită lucrurilor pe care încercăm cu tot dinadinsul să le distrugem.

 

Când viața nu mai galopează nebunește și nu mai este plină de „trebuie” și „acum” și toate inepțiile acelea, ajungi să-ți dai seama cât ai greșit și cât de prost ai fost.

 

O carte cu un mesaj puternic

Așa că dacă noi nu oferim, de ce să primim? Ioana ne spune însă că vom primi ceva, însă această viziune nu este una care sa ne bucure, este una cât se poate de macabră și foarte posibilă căci știm atât de puține despre noi și toate…Vă recomand această carte și vă aștept părerile, lecturi plăcute!

Cartea poate fi achiziționată de pe Librăria Delfin sau de peLibris.

Şi Lumea unei cititoare a scris o recenzie despre această carte, o găsiţi aici.

 • Tilu: Omul a uitat că trebuie să moară
 • Autor: Iona Trif
 • Editura: EIKON
 • An apariție: 2019
 • Numar de pagini: 200

Impartaseste:

Comentarii (4)

 1. Anca Rucareanu

  09 dec. 2019 - 13:20

  Iti multumesc mult pentru recomandare! Cartea ma asteapta și pe mine. 🙂

  • lavinia

   09 dec. 2019 - 14:45

   Cu mare drag, abia îți aștept părerea!

 2. Laura Apetroaie

  11 dec. 2019 - 9:57

  felicitări! abia aștept să citesc și eu carte!

  • Cartoteca

   11 dec. 2019 - 11:15

   Multumesc! Iti astept parerea! 🙂

Adauga comentariul