Recenzie: „Sărutul pictat” de Elizabeth Hickey

Recenzie: „Sărutul pictat” de Elizabeth Hickey

Sărutul pictat de Elizabeth Hickey este o ficţiune istorică în care sunt prezentate vieţile pictorului Gustav Klimt şi ale creatoarei de modă Emilie Flöge. Vieţile acestora se intersectează în anul 1886, moment în care tânăra Emilie face cunoştinţă cu noul ei profesor de desen. Gustav era un nonconformist, îşi ducea meseria la un alt nivel şi nu obişnuia să predea, însă acesta a fost un caz aparte. Poate că maturitatea acestuia în ceea ce făcea, prezenţa tulburătoare sau faptul că venea din altă lume a atras-o atât de tare pe Emilie la Gustav. Cert este că uşor-uşor a căzut în capcana sentimentelor, iar acest lucru i-a marcat definitiv viitorul.

Deoarece povestea este alterată pentru plăcerea cititorului, nu îmi dau seama care aspecte sunt adevărate şi care nu din ceea ce m-a deranjat pe mine la întreaga poveste. Cartea este prezentată ca având în conţinut tulburătoarea poveste de iubire dintre cei doi, însă eu nu am simţit nimic tulburător în ea din ceea ce ar vrea să se transmită. 

Emilie Flöge şi Gustav Klimt

Un portret al destinului

Dacă ideea cărţii pleca de la faptul că se doreşte expunerea evoluţiei în carieră ale celor două personaje, atunci eram perfect mulţumită. A fost interesant să aflu anumite detalii despre munca şi însemnătatea tablourilor lui Gustav. Mi-a plăcut şi determinarea lui Emilie de a-şi deschide o casă de modă. Acesta a fost o fire vulcanică de mică, îşi dorea libertatea şi ura să se supună regulilor vremii. Cred că şi acesta a fost unul din motivele care au determinat-o să îl urmeze peste tot pe Gustav.

 

Şi iată-i, întunecaţi, în nuanţe de gri, cu siluetele în creion, aşteptând să fie aduşi la viaţă de vopsea. În stânga, un bărbat.(…) Iar în partea dreaptă, această fată. Cine e?

 

Poate că a fost o iubire pe care nu o pot eu înţelege, poate că a fost vina autoarei, dar eu nu am regăsit iubire în acest roman. Am văzut o femeie chinuită de dependenţă, legată la ochi şi de omul după care a umblat toată viaţa. Am văzut un bărbat amorezat de tot ceea ce înseamnă sexul frumos, care doar a zburat din floare în floare. Poate că acesta este sipiritul artistului, ce ştiu eu? Dar faptul că unul aleargă după celălalt, iar cel din urmă după cu totul altceva mi se pare trist. Mai mult nu adaug, vă las pe voi să judecaţi. Dacă aţi citit deja cartea, ce părere v-aţi făcut despre ea?

Sărutul pictat poate fi găsită aici, aici, aici sau aici.

  • Titlu: Sărutul pictat
  • Autor: Elizabeth Hickey
  • An apariție: 2020
  • Editura: Nemira
  • Număr de pagini: 356

Impartaseste:

Adauga comentariul