Sașenka este cartea care face parte din Trilogia Moscova și care m-a determinat să citesc o serie. Nu sunt fan serii, îmi este teamă de ele fără să am un motiv întemeiat, dar intenționez să schimb acest lucru. Simon Sebag Montefiore ne propune o lectură pe care cu greu aș putea să o clasez într-o categorie. Cartea are puțin din toate și acest lucru cred că reprezintă un avantaj, astfel este posibil să fie pe placul mai multor persoane. Suntem introduși într-o lume rusească în care vom descoperi o îmbinare de ficțiune istorică, dragoste și dramă. O poveste frumoasă, cu intrigi din lumea politică, o lectură care a avut o structură și anumite lipsuri care pe mine personal m-au deranjat, dar care per total m-a facut să îmi doresc să citesc și celelalte două romane.

O tânără cu principii
Sașenka este o tânără rusoaică specială din multe puncte de vedere, interesantă pentru cei din jur și cu o dorință neînțeleasă de membrii familiei. Lumea în care trăiește este diferită față de cea la care aspiră. Este fiică de baron, are o mamă obsedată de atenție și înfățișare și mult potențial în a-și găsi un soț și a se așeza într-un conac. Planurile celorlalți nu corespund însă cu planurile ei, iar acest lucru va marca viața și istoria familiei Zeitlin. Tinerețea și energia o conduc către acțiuni periculoase pentru acea vreme. Anul 1916 în Sankt Petersburg este unul greu, Rusia este în pragul revoluției și orice mișcare făcută împotriva Țarului este aspru pedepsită.
Cu această perioadă începe cartea; cea în care spiritele erau încinse, totul era pus sub semnul întrebării iar Sașenka își îndrepta gândurile către comunism. Această primă parte ne prezintă terenul pe care vom păși, personajele a căror viață o vom descoperi și ne ajută să înțelegem obiceiurile și clasele din acea perioadă. Nu are un ritm foate alert în mod constant. Uneori îți poate lăsa impresia că bați pasul pe loc, ca în momentul următor să simți că începe acțiunea și tot așa. Ritmul ei este ca viața acelor comuniști – nu știi niciodată unde pândește pericolul.
Și tu ai nevoie de iubire, îi spuse. Nu trăi numai pentru viitor. S-ar putea să nu mai fie niciun viitor. Cine poate ști ce stă scris în Cartea Vieții tale?
În partea a doua a cărții suntem în perioada comunistă a anului 1939. Aici oamenii fugăriți din prima parte devin cei de la putere. Lucrurile sunt fix invers, Stalin împreună cu supușii săi „fac curățenie” și mențin ordinea. Teroarea psihologică pare a fi aceeași, dar totuși se simte că ceva este schimbat. Totul este amplificat în sensul rău – controale, supravegheri și trageri la răspundere. Aici se petrece cea mai mare parte a acțiunii. Nu o să intru în detalii și ultima parte o las ca surpriză.
O serie de continuat
Nu mi-au plăcut deloc trecerile între cele trei părți ale cărții. Mi-au lăsat impresia de lucruri neterminate, mi-au tăiat entuziasmul fix atunci când acesta ajungea la cote înalte. Au adus goluri care cumva au fost umplute pe parcursul lecturii, dar care tot m-au deranjat din firul poveștii. Pe lângă asta, am simțit că o secvență destul de importantă a fost ciopârțită doar ca să se poată lega în alt punct al cărții, dar nu într-un mod prea solid. Fix părțile care păreau a avea potențial într-un anumit element cheie pentru carte, au fost ori exagerate si duse la extrem, ori subțiate. Cum am spus și la început, cartea mi-a plăcut la modul general și o recomand, dar nu m-a făcut să îi acord acel punctaj maxim la care speram. Voi ce părere aveți despre ea? Iar dacă nu ați citit-o încă v-o recomand.
Sașenka poate fi găsită aici, aici sau aici.
- Titlu: Sașenka
- Autor: Simon Sebag Montefiore
- An apariție: 2015
- Editura: Trei
- Număr de pagini: 704