Recenzie: „Scandalul” şi „Noi contra voastră” de Fredrik Backman
6 august 2020

Recenzie: „Scandalul” şi „Noi contra voastră” de Fredrik Backman

Scandalul şi Noi contra voastră sunt cărţile despre care am simţit că nu pot vorbi separat. Fiecare frază mi-a declanşat o multitudine de emoţii iar temele abordate au fost variate şi inteligent alese. Fredrick Backman are un stil inconfundabil şi îţi demonstrează la fiecare pagină cât suflet pune în ceea ce scrie. Pentru aceste două cărţi a ales un subiect simplu cu ajutorul căruia a construit ceva imens. Pleacă de la un simplu joc şi ajunge la o poveste de viaţă plină de principii şi prejudecăţi ale unui oraş întreg.

Björnstad este oraşul din inima pădurii pentru care jocul de hochei înseamnă totul. Poate că la un moment dat a fost măreţ, însă în momentul în care facem cunoştinţă cu el este considerat mort. Economia este la pământ şi singurul element care ar reuşi să ducă totul către o direcţie mai bună este clubul de hochei; mai exact echipa de jucători a acestuia. Uşor de zis, greu de făcut. Şansele de reuşită sunt mici sau mari în funcţie de unghiul din care priveşti situaţia. Din exterior poţi fi uşor de păcălit că totul merge conform planului, însă în momentul în care pătrunzi printre rândurile celor care duc greul descoperi problemele, fricile şi greutăţile de pe umerii celor de la care se aşteaptă totul. Lucrurile încep să nu mai fie atât de simple, teama îţi ajunge în suflet şi aştepţi inevitabilul.

Scandalul de Fredrik Backman
Scandalul de Fredrik Backman

Un joc al vieţii

La cărţile lui Backaman nu au contribuit doar câteva personaje, ci două oraşe întregi. O mulţime de personaje care au ceva de spus te iau pe sus încă de la început. Este greu să ţii sub control atâtea lucruri, însă autorul reuşeşte să le manevreze într-un ritm perfect. Citim despre trecut, despre vieţile pe care le-au avut şi pe care şi-ar dori să le aibă şi, odată cu aceste lucruri, vieţile pe care le au la momentul respectiv şi dezordinea în care se defăşoară. 

De multe ori am avut impresia că absolut toţi locuitorii sunt de fapt participanţii la meciul adevărat şi principal. O echipă dezorganizată fără un antrenor care să îi coordoneze şi să îi pună la locurile lor pe gheaţă. Victoria şi-o doresc cu toţii dar nu ca un tot, ci individual. Ce poate ieşi atunci când lumea nu joacă pentru toţi şi cu toţi? Un dezastru pe care l-am simţit constant, pe care l-am aşteptat şi care a reuşit să mă lovească din plin, fix atunci când lăsasem garda jos.

O lume plină de ură

Dacă până în momentul impactului personajele reuşeau cumva să îşi ţină în suflet ura şi toată frustrarea acumulată de-a lungul timpului, atunci când o scânteie a sărit de la locul ei totul a explodat. A ieşit ceea ce era mai rău din toţi, s-a trezit la viaţă ursul din sufletul lor şi a atacat cu cea mai mare putere. Familii, prieteni şi vecini şi-au spus lucruri grele, cuvinte care, odată aruncate, nu s-au mai putut întoarce în gurile lor păcătoase. Meciul a fost întrerupt şi fiecare a ridicat crosa asupra celuilalt.

 

Solidaritate înseamnă că ne străduim s-atingem toţi acelaşi ţel. Valori înseamnă încrederea pe care o avem unii în alţii şi iubirea unul pentru celălalt…cultură înseamnă, în aceeaşi măsură, ceea ce încurajăm şi ceea ce permitem.

 

Au fost imagini grele, cu subiecte actuale dar, din fericire, şi cu existenţa unor soluţii. Backman le oferă; unele sunt ascultate, altele nu. Pare că personajele au atâta putere încât iau singure deciziile. Vor fi alegeri bune şi rele, momente de lacrimi şi speranţă. Nu ai cum să nu recunoşti puterea cuvintelor din spatele imaginilor oferite. Va fi o experienţă unică aşa că vă recomand cu drag cele două volume.

Dacă doriţi să achiziţionaţi cărţile, puteţi să le găsiţi aici sau aici.

  • Titlu: Scandalul, Noi contra voastră
  • Autor: Fredrik Backman
  • An apariție: 2018, 2019
  • Editura: Art
  • Număr de pagini: 528, 560

Impartaseste:

Adauga comentariul