Recenzie: „Socoteala Diavolului” de Jane Yolen
13 decembrie 2020

Recenzie: „Socoteala Diavolului” de Jane Yolen

Socoteala diavolului este o carte scrisă de Jane Yolen şi apărută la Editura Arthur. O lectură istorică despre cel de-al Doilea Război Mondial, povestită prin ochii unei copile într-un mod original. Atunci când ai în spate o mulţime de cărţi citite care abordează acest subiect, nu te mai aştepţi la lucruri noi care să te impresioneze sau care să îţi producă o anumită surpriză. Pentru aceste cărţi cauţi mai mult modul de împachetare al bine-cunoscutei tragedii, te uiţi după elementele care leagă povestea şi după plusul adus de autor. În lectura de faţă am apreciat introducerea în anii războiului şi povestirea uşoară şi clară a evenimentelor.

Jane Yolen scrie o carte pe care o puteţi oferi cu încredere unui copil pe care doriţi să îl familiarizaţi cu subiectul. Personajul principal este un copil şi modul de expunere al întregii întâmplări este pe înţelesul tuturor. Copilul Hannah este săturat de tradiţiile evreieşti ale familiei, ar prefera să fie alături de cea mai bună prietenă decât să sărbătorească Sederul împreună cu bunicul bântuit de fantomele războiului. În aceste condiţii, puţină magie face ca seara să ia o întorsătură neaşteptată şi Hannah dispare.

Socoteala diavolului de Jane Yolen

Să ne aducem aminte

Dispare şi reapare, dar sub o altă denumire, într-un alt timp şi într-o altă viaţă. Aici începe povestea tristă a unor evrei care vor face un drum lung spre barăcile naziste, în loc de calea către casele lor primitoare. Cu ce greşiseră? Evident că nu ştiau, dar sperau şi se rugau. Era însă o persoană care le tot şoptea adevărul despre situaţia în care se aflau şi despre morţile milioanelor de persoane care vor avea loc. Şoaptele erau totuşi respinse categoric fiindcă speranţa era singura armă rămasă în joc de partea lor. 

 

Toţi avem poveşti din astea. E o socoteală brutală. Dar eu…eu sunt vie. Voi sunteţi vii. Câtă vreme respirăm, putem vedea şi auzi. Câtă vreme ne amintim, toţi cei care au dispărut trăiesc prin noi.

 

Socoteala diavolului este una dintre acele cărţi care emoţionează. Te poartă prin drumurile prăfuite din lagăr şi tu te laşi condus fără prea multe obiecţii. Asculţi poveştile, te întristezi şi mergi mai departe. Fiindcă nu ai prea multe opţiuni. Poţi doar să îţi aduci aminte. Această carte este scrisă fix pentru acest scop, de aducere aminte şi de rugăminte pentru cei în viaţă să nu-i uite pe cei care au plecat forţat. Vă recomand cartea şi vouă, adulţilor, dar şi copiilor. Lecturi plăcute în continuare!

Socoteala diavolului poate fi găsită aici sau aici.

  • Titlu: Socoteala diavolului
  • Autor: Jane Yolen
  • An apariție: 2018
  • Editura: Arthur
  • Număr de pagini: 184

Impartaseste:

Adauga comentariul