Recenzie: „Caietul cu nume pierdute” de Sofia Lundberg
19 aprilie 2020

Recenzie: „Caietul cu nume pierdute” de Sofia Lundberg

Caietul cu nume pierdute  este lectura perfectă pentru zilele lungi şi mohorâte de care avem parte în această perioadă. Ideea de la care porneşte şi drumul parcurs sunt o adevărată încântare şi reuşeşte să îţi trezească dorinţa de rememorare a propriei vieţi. Eu sunt o iubitoare de poze şi de albume, îmi place să mă uit în amintirile oamenilor şi să îmi pun întrebări legate de locul şi timpul în care au avut loc toate acele întâmplări. Personajul autoarei Sofia Lundberg a fost unul drag mie care mi-a satisfăcut această dorinţă mai mult decât mi-aş fi imaginat.

Caietul cu coperte roşii

Vă puteţi închipui că un simplu caiet poate cuprinde viaţa unor persoane care au în comun doar o tânără fată care a decis să îi treacă pe nişte file? Fiecare a avut un cuvânt de spus în destinul lui Doris, ceea ce a făcut ca lucrurile să fie palpitante şi triste în aceeaşi măsură. Spun triste deoarece, cu toate că tânăra a avut ocazia de a călători în locuri importante ale lumii, greutăţile vieţii nu au menajat-o şi în unele momente simteam că norocul a părăsit-o undeva pe o stradă din Paris.

Trecutul în care sunt evocate trăirile şi paşii pe care i-a parcurs Doris de-a lungul multor ani, este întrerupt de prezentul plin de tensiune. Doris este la vârsta în care nu mai are mult de sperat dar ceea ce îşi doreşte cu ardoare pentru a fi împăcată cu sine este sa spună, să fie sigură că amintirile ei dragi nu vor merge cu ea dincolo. Poate că vârsta înaintată şi experienţa de viaţă au reuşit să sculpteze un personaj atât de sincer şi blând, căci aşa l-am simţit. O bunicuţă cu părul alb şi rar care îşi face curaj pentru a aduce la viaţă nume dintr-un caiet plimbat peste mări şi tări.

„Un roman încântător şi nostalgic”

Îmi doresc, mi-a şoptit ea la ureche, destul soare ca să-ţi lumineze zilele, destulă ploaie ca să pui preţ pe soare. Destulă bucurie ca să-ţi întărească sufletul, destulă durere ca să pui preţ pe scurtele momente de fericire ale vieţii, destule întâlniri ca să poţi spune „Adio” din când în când.

Este o carte echilibrată în ceea ce priveşte detaliile. Aflăm atât cât trebuie despre dragoste, despre război şi familie, astfel încât nu există exces în niciun eveniment. Toate elementele alcătuiesc o frumoasă poveste de viaţă a unei femei frumoase şi puternice. Dacă vă plac aventurile prin care trec personajele datorită dragostei pentru cei din viaţa acestuia, luctura este perfectă.

Vă recomand Caietul cu nume pierute şi vă urez lecturi plăcute! Dacă doriţi să o achiziţionaţi o găsiţi aici sau aici.

  • Titlu: Caietul cu nume pierdute
  • Autor: Sofia Lundberg
  • An apariție: 2018
  • Editura: Litera
  • Număr de pagini: 320

Adauga comentariul