Rețeaua Alice a avut multe de spus în timpul războiului, iar unele dintre acțiunile sale ne sunt prezentate de Kate Quinn în această carte. Între realitate și ficțiune este o linie fină care va fi dezvăluită la final în nota autoarei. Apreciez cărțile care apelează la multe elemente dovedite istoric și tocmai din acest motiv am încheiat lectura într-o stare bună. Povestea se desfășoară pe două planuri și, chiar dacă am simțit că predomină cel din prezentul anului 1945, tot mai mult am apreciat întâmplările din 1915. A fost o discordanță între cele două perioade din punct de vedere al stilului de scriere. De multe ori am avut de-a face cu replici puerile sau cu personaje principale față de care am simțit repulsie. Nu știu dacă este vina autoarei sau a traducerii, dar aici a fost punctul slab al cărții, motiv pentru care nu am putut să îi acord punctajul maxim.
Dorință și curaj
Charlie St. Claire este cea care va dezgropa toată povestea pe care o vom parcurge. Este tânără, supărată pe viață, cu o sarcină venită într-un moment extrem de prost. Pare naivă, însă cunoaște sentimentul de pierdere a persoanei iubite în urma războiului proaspăt încheiat, ceea ce o determină să ia decizii total nepotrivite pentru vremea respectivă. Eticheta nu îi permite să călătorească neînsoțită, mai ales cu un copil și nemăritată, dar dorința pentru găsirea verișoarei este mult mai puternică. În Rose își găsește puterea de a continua, de a-și schimba radical viața și a porni pe un drum propriu.
Rose era cea pe care o zărisem mai devreme privindu-mă din partea opusă a curții hotelului. Dar nu era Rose, ci doar o englezoaică, care stătea abătută îlângă un maldăr de bagaje, dar creierul meu se încăpățâna să creadă că era verișoara mea: la vârsta de treisprezece ani, blondă și frumoasă ca o păpușă. Atât avea în vara în care am văzut-o pentru ultima oară, cocoțată într-un copac, trăgând din prima ei țigară.
Într-o zi extrem de mohorâtă, Charlie bate la ușa lui Eve. Personajul din urmă este preferatul meu. În momentul respectiv ni se înfățișa ca o bețivă țâfnoasă, dar amintirile despre tânăra Eve sunt savuroase. Ni se descoperă o persoană cu aspirații, dornică să participe în marele război și să ajute la încheierea acestuia. Curajul nu îi va rămâne neobservat spre șansa sau ghinionul ei și o mulțime de evenimente o vor aștepta în rețeaua care activa prin intermediul spionilor.
O lectură plăcută
Povestea este destul de stufoasă, tocmai din acest motiv există suficent timp de dezvoltat povești. Suntem plimbați prin cele două perioade de timp și invitați să facem conexiuni. Trecem, de asemenea, prin subiecte diverse care țin de dragoste, răzbunare, durere și speranță. Nu există carte care să abordeze subiectul războiului și să nu aibă câte puțin din aceste elemente; nici aceasta nu face excepție. Rețeaua Alice este o carte cu de toate, însă nu am fost mulțumită de ea constant. Unele personaje au fost prea naive pentru gusturile mele, chiar și anumite dialoguri erau fără substanță. Cu toate acestea, a fost o carte plăcută. Nu este povestea care să mă dea pe spate, dar mi-a stârnit curiozitatea și pentru alte titluri ale autoarei.
Am apreciat modul în care Kate Quinn a dezvoltat lucrurile astfel încât să unească detaliile adevărate cu imaginația. Fix pentru acest amănunt vă recomand cartea. În acel moment, când afli adevărul din spatele cuvintelor, parcă se mai iartă din lucrurile deranjante. Una peste alta, Rețeaua Alice nu este o carte proastă, doar că eu nu am văzut-o ca fiind nici spectaculoasă. Vă invit să descoperiți povestea femeilor-spioni din războaiele mondiale și sacrificiile făcute de acestea pentru pace. La final, vă aștept cu impresii și păreri. Lecturi plăcute!
Rețeaua Alice este disponibilă aici sau aici.
- Titlu: Rețeaua Alice
- Autor: Kate Quinn
- Editura: Litera
- An apariție: 2019
- Număr de pagini: 480