Întoarcerea acasă de Kate Morton (recenzie)

Întoarcerea acasă de Kate Morton (recenzie)

De ce mi-a plăcut atât de mult Întoarcerea acasă? Fiindcă îmi era tare dor de un nou mister pus în scenă de Kate Morton. De-a lungul timpului, pe măsură ce am luat cărțile la rând, i-am învățat stilul, plăcerile, simbolurile. De data aceasta însă a reușit să mă surprindă cu locația aleasă – Australia, acolo unde s-a născut. S-a simțit delicatețea descrierilor, dragostea față de natura uimitoare din acea zonă și dorința de a împărtăși un strop din casa ei. Poate acesta este unul dintre motivele pentru care este atât de stufos romanul. A fost o plăcere deosebită să parcurg toate paginile care, din păcate, tot au fost prea puține pentru mine.

intoarcerea acasa de kate morton
Întoarcerea acasă de Kate Morton

Taine ascunse între ziduri

Nu mai este un secret faptul că autoarea are o fascinație pentru casele vechi, impunătoare, care au o istorie amplă în spate. Tocmai de aceea prezentarea clădirilor este fix ceea ce trebuie pentru a te introduce în atmosfera locală fără prea mare dificultate. Eu am identificat trei locuințe care au fost punct de reper pentru întreaga călătorie. Apartamentul lui Jess care, deși este situat într-o zonă superbă, este impersonal și nu seamănă cu ceea ce ar trebui numit acasă. Casa Norei pe care am văzut-o ca pe un loc al renașterii. Casa de pe domeniul familiei Turner care, din păcate, am simțit-o ca pe un cavou, deși este cea mai spectaculoasă.

 

Cine crește într-o clădire veche înțelege că o casă are personalitatea ei. Are amintiri și secrete. Nu trebuie decât să înveți să le asculți, și apoi să le înțelegi, la fel ca în cazul limbilor străine. Limba caselor este limba mea maternă. Am învățat-o de la această casă când eram foarte mică.

 

Toate cele trei zone sunt legate de o istorie de familie tulburătoare. Nu degeaba am numit-o pe cea din urmă în acest mod macabru, fiindcă acela este locul în care Isabel Turner împreună cu copilașii ei vor fi găsiți morți în condiții suspecte. Atât de tare m-am atașat de acest personaj feminin încât pe tot parcursul lecturii am avut tendința de a spera ca totul o să se rezolve și ca la final o voi vedea cu ceașca de ceai în grădina plină de flori.

Isabel este acel tip de femeie elegantă, cu maniere și caracter. Este soție, mamă, visătoare și un pic înspăimântată. Cândva, în timpul războiului, era la datorie. Avea cunoștințe despre științe și lucra cu o energie nelimitată. Ceva s-a schimbat însă după încetarea focurilor și atunci s-a pierdut pe sine. Mariajul părea o soluție utilă, însă a fi mamă pe un domeniu pustiu nu pare tocmai visul și dorința ei.

 

Scena de sub salcie avea un fel de intiminate, de vulnerabilitate: o familie adormită, cu rămășițe ale prânzului împrăștiate la întâmplare pe pătură – farfurii și pahare, coji de pâine și resturi de prăjitură. Dar apoi a fost uimit cât de încremeniți erau cu toții. Aproape nefiresc.

 

Întoarecera acasă – o poveste care se vrea descoperită

Cu mulți ani după scena grozavă de sub salcie o avem în vedere pe Jess. Personajul de la care vom afla ce înseamnă de fapt acasă, asta fiindcă ea pare că își dorește cel mai mult răspunsul. Toți sunt în beznă, toți caută, însă ea are și puterea necesară de a face descoperirea. Cu ajutorul ei am pătruns în secretele acestei familii complexe. Ea a fost cea care a deschis calea și care a pornit furtuna de evenimente. Am plăcut-o și am ascultat-o, și astfel am aflat.

Întoarcerea acasă este un amalgam de sentimente. Ne propune mister, crimă, dragoste, răni ascunse și regăsirea mult dorită. Este o carte care se citește în liniște, cere atenție și timp. Eu am ales să o citesc într-un weekend și bine am făcut fiindcă mi-ar fi fost greu să stau despărțită de ea fie și pentru câteva ore. Cu mult drag v-o recomand.

Întoarcerea acasă vă așteaptă pe Humanitas, Libris, Librex, Cartepedia, Cărturești.

Aici găsești recenzii pentru alte cărți ale autoarei.

  • Titlu: Întoarcerea acasă
  • Autor: Kate Morton
  • Editura: Humanitas
  • An apariție: 2023
  • Număr de pagini: 576

Adauga comentariul