Scutură 2001 de Robert Veran (recenzie)

Scutură 2001 de Robert Veran (recenzie)

Scutură 2001 este titlul din care am simțit că Robert Veran a vrut să scoată mai multe sentimente la iveală. La o primă vedere ai spune că este o carte de memorii, doar că la început ni se spune că „întâmplările și personajele sunt imaginate”. Ceea ce mă face să merg pe varianta unui amestec de amintiri poate ale lui, poate ale altora, combinate cu documentări de la începutul anilor 2000. Toate acestea, puse cap la cap, transmit o emoție de regret și plăcere față de tinerețea rămasă suspendată undeva în timp.

scutura 2001 de robert veran
Scutura 2001 de Robert Veran

Amintiri din copilărie

Cartea de față are capacitatea de a fi văzută și înțeleasă în foarte multe moduri, diferența fiind făcută de vârsta pe care o ai în momentul lecturii. Îți poate atinge aminiri exacte din adolescență sau doar anumite frânturi. Dacă ai alergat pe străzi în acea perioadă, nu ai cum să nu prinzi niște momente din anii tăi de dezvoltare. Dacă însă ești mai tânăr, aceasta va fi o lectură despre istoria unei lumi apuse.

 

Avem o minge ușoară de plajă în care lovim cu piciorul. Dacă mingea sare în grădina din stânga, ne săltăm peste gardul mic și mergem să o luăm dintre trandafiri. Dacă sare în grădina din dreapta s-a terminat jocul. N-avem voie să intrăm în grădina aia; ne bate doamna Vâlcu de la parter, doamna Panait de la unu sau Dragomir de la doi.

 

Scutură 2001 este o călătorie în timp și printr-o adolescență tumultoasă. Este împărțită astfel încât să atingă toate etapele de adolecență, merge dinspre necunoștere spre descoperire. Personajele se dezvoltă cu fiecare pagină citită, curiozitatea acestora adaugând încă o piatră la construcția caracterului și vieții lor.

Scutură 2001 – aventuri din aer liber

Chiar dacă ești avertizat din timp, vă spun și eu că această lectură nu este recomandată minorilor. Limbajul și imaginile pot fi cam tari chiar și pentru adulții care nu obișnuiesc să citească în amănunt descrieri din zona intimă. Aici mă includ și eu, pentru mine unele momente au fost prea explicite și mult prea multe la număr. Un alt lucru care mi-a amețit lectura a fost abundența de personaje, dar am decis rapid că nu trebuie să mă agăț de ele fiindcă mi-ar îngreuna lectura.

Cartea de fața nu se povestește, ci se citește. Nu o să vă spun prin ce momente de cumpănă trec personajele, dar vă previn că nu au deloc o viață plictisitoare. Aventuri sunt din plin, talent în expunerea lor este, mai rămâne doar să căutați prin marea de întâmplări din Scutura 2001 pentru a le găsi pe ale voastre.

Scutura 2001 este disponibilă aici.

Aici găsești alte recenzii pentru cărți apărute la editura EIKON

  • Titlu: Scutura 2001
  • Autor: Robert Veran
  • Editura: EIKON
  • An apariție: 2022
  • Număr de pagini: 266

Adauga comentariul