Cronica barbară este romanul care mi-a încheiat un an literar 2023 superb. Am avut încredere în cartea Anei Maria Negrilă încă din momentul în care a fost anunțat proiectul, iar așteptările mi-au fost răsplătite. Poate că vă sună cunoscut numele autorei din perioada în care încercam să descriu frumusețea primului volum din această serie – Cele patru oglinzi ale adevărului. Se pot citi și separat, elementul comun fiind un personaj care la rândul lui a trecut prin greutăți care se pot lua la întrecere cu cele ale protagonistului din cartea de față. Cronica barbară are însă un element cheie care amplifică calvarul acestuia.
Destăinuiri din viața unui sclav
Nu te bucuri suficient de libertatea de care dispui până când nu descoperi ce înseamnă de fapt lipsa acesteia. Astăzi este de neînchipuit să te gândești la acest aspect, e inuman să îți pui probleme legate de schimb sau vânzare, dar în perioada în care a venit Hamid pe lume era un subiect comun. Care scenariu este mai blestemat: să te naști sclav neavând habar de gustul libertății sau să devii unul pe parcursul vieții? Mă cutremură mai mult a doua variantă pe care a abordat-o și Ana-Maria Negrilă.
Hamid primește rolul de sclav în momentul în care este răpit din sânul familiei și aruncat la picioarele lumii musulmane. Are o vârstă fragedă, iar ororile de care are parte îl obligă să se multiplice la nivel psihic. În acest context vom parcurge un jurnal al disperării, durerii, speranței și dezamăgirii prezentat de două personalități diferite. Hamid și Ymar, supusul și răzvrătitul. Ambii au caractere puternic dezvoltate, sunt diferiți, simt și acționează opus, însă au același scop – supraviețuirea.
Am fost răpit în noaptea aceea, deși pot spune că am mers cu ei de bună voie, dacă asta însemnă să urmezi pe cineva de frica morții. Am fost băgat într-un sac, apoi într-o ladă și scos din oraș a doua zi dimineața, și așa am călătorit până într-un loc destul de îndepărtat ca răpitorilor mei să nu le fie frică de eventualii urmăritori. Sigur că nu mă căuta nimeni la atâtea leghe de Cairo, pentru că nimeni nu știa că sunt acolo.
Cronica barbară – o recomandare
Cititorul este purtat într-o aventură complexă prin zone și culturi diferite. Cu fiecare stăpân pe care Hamid îl are vom descoperi noi obiceiuri și peisaje reprezentative pentru locurile respective. Experiențele prin care trece sunt diverse și, contrar așteptărilor, are parte și de momente care par să ducă spre un final mai luminos pentru personaj. Soarta însă are alte planuri pentru el și cu fiecare dezamăgire va deveni din ce în ce mai confuz.
Cronica barbară vine cu un bagaj de emoții și trăiri. Te introduce adânc în mintea personajului și îți oferă ocazia să descoperi odată cu el tipologiile omenirii și acțiunile la care un om poate fi dispus să apeleze pentru a supraviețui. Toate acestea într-un cadru istoric documentat. Vă recomand cu drag romanul Anei-Maria Negrilă și vă aștept impresiile.
Cronica barbară se găsește pe Libris și Cărturești.
- Titlu: Cronica barbară
- Autor: Ana-Maria Negrilă
- Editura: HYPERLITERATURA
- An apariție: 2023
- Număr de pagini: 320