Interviu cu Mona Şimon
8 ianuarie 2021

Interviu cu Mona Şimon

Din lumea reală…

 

Ai vreun anumit ritual pentru primele ore ale dimineții?

Sunt o persoană matinală. Cel puțin am devenit după ce au apărut minunile mele, copiii mei, în viața mea. Îmi place să mă trezesc cu o oră înainte de toată casa și să îmi beau cafeaua pe fotoliul meu preferat, în liniște. Ador să surprind răsăritul și acele clipe, fix înainte de a se resuscita atmosfera, când copiii încep să alerge pe scări, când Dragul meu se duce să își pună cafeaua, când practic începe nebunia unei noi zile, ei bine acele clipe pentru mine sunt magice. Simt că iau o gură de aer cu sufletul și mă încarc de toată energia de care am nevoie peste zi.

 

Ce personalitate visezi să întâlneşti?

Nu am niciuna pe care să vreau să o întâlnesc, sincer. Admir unele personalități, am și câteva modele pe care încerc să le urmez, însă mă bucur practic de munca și realizările lor. Iar omul din spate nu mă interesează, nu dacă nu aș avea șansa să ne împrietenim. Totuși, hai să zic că nu aș refuza o întâlnire față-n față cu Stéphane Lambiel, patinatorul artistic elvețian. 🙂

 

Care este cea mai mare dorinţă a ta?

Să îmbătrânesc frumos. Să îmi păstrez demnitatea și să mă pot bucura de vârsta a treia cu cât mai multă eleganță și bucurie posibilă.

 

În lumea cărților…

 

Ce carte citești acum?

Fata de hârtie de Guillaume Musso, dar în franceză.

 

Există vreo carte care te-a făcut să plângi?

Da, foarte multe! Eu mă emoționez destul de ușor și la cărți și la filme. Cărțile la care am plâns cel mai mult au fost: Colț Alb, Singur pe lume și Coliba unchiului Tom.

 

Ai vreun loc preferat în care citești?

Da! Mi-am amenajat un colț de lectură pe veranda casei, unde am un balansoar și un coșuleț cu cărți. De fapt, l-am arătat pe Instagram și de acolo am filmat și primul meu vlog. E celebru deja. :))))

 

●  Ce autor ai recomanda oricând?

Pe Fredrik Backman! M-a cucerit stilul lui și chiar de la prima carte citită de la el, a trecut în topul personal de scriitori preferați. Dar îmi place foarte mult mai ales că într-adevăr se mulează oricărui tip de cititor. E fidel cuvântului, transmite enorm fără să abuzeze de artificii literare și limbaj pretențios. De la o vreme m-am îndepărtat de scriitorii lirici, de texte saturate de metafore și scriere greoaie în general. Am ajuns la concluzia că o carte fără poveste, fără mesaj clar, nu este pentru mine, indiferent cât de bine e scrisă în acepțiunea criticilor sau a celor avizați. Less is more se aplică și în literatură după părerea mea de acum. Peste câțiva ani poate voi gândi altfel, nu știu.

 

●  Ai intrat vreodată în reading slump?

Da! Din păcate de foarte multe ori. De fapt, eu mă numesc un cititor ciclic. Am perioade când citesc carte după carte și pe urmă nu mai pun deloc mâna pe una. Uneori chiar o lună întreagă. Însă nu mă îngrijorez și nici nu încerc să mă forțez. Știu că îmi va reveni plăcerea de a citi. Meru revine.

 

Ce preferi?

 

  Pantofi sau bascheţi?

Pantofi. Dar din considerente practice și pentru comoditate mai des port bascheți.

 

●  Ciocolată neagră sau cu lapte?

Nu îmi place ciocolata. Dacă e să aleg… ciocolata neagră, categoric. Cât mai amăruie posibil și dacă se poate cu mentă.

 

●  Munte sau mare?

M-am născut la munte, iar acum locuiesc la mare. Marea! Marea e sufletul meu, liniștea și binecuvântarea. Da, aleg marea. Dar muntele îmi va fi mereu copilărie și amintiri.

 

Unde îți putem urmări activitatea?

 

Scriu pe cele două bloguri personale: O carte nescrisă este blogul meu de suflet, de povești și povestiri, de vise de viitor scriitor și pe O carte (Ne)scrisă blogul de carte, unde scriu impresiile despre (ne)scrisele citite, cărțile de care mă bucur să le descopăr.

De asemenea mă găsiți și în social media: Facebook, Instagram mai nou pe Youtube, noua mea pasiune canalul personal de Booktube&Lifestyle: Mona Șimon.

Îți mulțumesc foarte mult, Lavinia! Vă doresc, ție și cititorilor tăi, un An Nou mai bun, plin de bucurie și de recunoștință pentru fiecare zâmbet care ne luminează zilele. Și la cât mai multe lecturi plăcute!

Impartaseste:

Adauga comentariul