Provocarea Ierusalimului de Eric-Emmanuel Schmitt (recenzie)

Provocarea Ierusalimului de Eric-Emmanuel Schmitt (recenzie)

Provocarea Ierusalimului este ultima apariție de la Eric-Emmanuel Schmitt, autorul meu de suflet. Aflat într-o călătorie în Țara Sfântă, acesta descoperă o nouă latură a credinței pe care a cunoscut-o în deșertul Hoggar. Întâmplările din acea perioadă sunt consemnate în romanul Noaptea de foc, acest amănunt fiind amintit și în cartea de față. Călătoria în care E.E. Schmitt ne propune să îl urmăm poate fi una revelatoare sau pur informativă, în funcție de cum ne lăsăm purtați de sentimente. Orice am alege să facem cu informația primită, un lucru e sigur – merită să îi dăm o șansă.

Provocarea ierusalimului de eric emmanuel schmittO călătorie revelatoare

Cartea este un jurnal de pelerinaj prin locurile în care oamenii caută adevărul. Betleem, Nazaret, Cezareea, Ierusalim sunt locurile care vor fi dezvăluite cu detalii suficiente cât să îți faci o idee despre cele prezentate în Biblie. Un adevăr iese însă la iveală: imaginea acestor locuri este diferită de sensul lor. Dar vai, Urâțenia concura cu abominabilul: ieslele din lemn de măslin veneau direct din coșmarurile mele, aspectul funebru al icoanelor argintate îmi făcea silă, cât despre abundența de inele, coliere, șiraguri de mătănii provocau aceeași impresie ca sortimentele de pe la bâlciuri. Astfel ni se transmite prompt faptul că legătura spirituală cu acele meleaguri se face mai mult cu inima, nu cu ochii. E.E. Schmitt propune cu această ocazie o comparație între Ierusalim și locurile preferate ale lui Isus – văile pastorale, liniștea lacului, abundența verde și tandră a Galileii.

Pe parcursul întregii călătorii autorul combină elementele vizuale cu povestiri istorice la care se adaugă și păreri personale. Mi-au plăcut în special cele din urmă fiindcă sunt opinii de bun simț, informative, care nu obligă la acceptare. Nu are pretenția să credem nici măcar revelația pe care a simțit-o într-un moment unic al acestei călătorii. Ne-o prezintă ca pe un fapt și depinde de fiecare dacă este dispus să îi dea crezare sau nu. O las ca pe o surpriză pentru cititori.

 

În ceea ce mă privește, am devenit credincios în deșertul Sahara, dar creștin am ajuns citind Evangheliile care propovăduiesc dăruirea de sine; puțin mai devreme, ralierea mea s-a întărit prin revelația avută la Sfântul Mormânt. Nu eu mi-am ales Dumnezeul, el m-a ales pe mine. Emoționat, am admis ce mi s-a revelat, am acceptat adevărul.

 

Un roman cu o postfață de Papa Francisc

 

Provocarea pe care Ierusalimul o ridică și-n ziua de azi în fața lumii exact aceasta este: să trezească în inima fiecărei ființe omenești dorința de a-l privi pe celălalt ca pe un frate în unica familie omenească. — Papa Francisc

 

Îmi place foarte mult cum vorbește despre oameni, despre faptul că toți suntem la fel și ar trebui să ne vedem la fel, să nu mai construim ziduri inutile între religii atâta timp cât ne închinăm la același Dumnezeu. Este o lectură care inevitabil te face să te gândești la războiul care se petrece în aceste zile. M-am întrebat de ce, E.E. Schmitt mi-a dat un răspuns, dar nu unul care să mă mulțumească. Nu există oricum o explicație pe care o putem accepta pentru nenorocirea din acea zonă.

Vă recomand cu încredere Provocarea Ierusalimului pe care o găsiți pe Libris, Cartepedia, Cărturești și Librăria Delfin.

  • Titlu: Provocarea Ierusalimului
  • Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
  • Editura: Humanitas
  • An apariție: 2023
  • Număr de pagini: 224

 

Adauga comentariul