Accidentul de Mihail Sebastian (recenzie)

Accidentul de Mihail Sebastian (recenzie)

Accidentul de Mihail Sebastian a fost lectura care mi-a reamintit cât de mult îmi plac autorii români clasici. Cărțile acestora, romantice în cazul de față, au ceva anume pe care nu l-am mai regăsit în scrierile autorilor de astăzi. Un ochi critic ar putea afirma că aceste povești sunt formate din clișee, însă modul în care sunt scrise le oferă o notă originală și din ceva banal se transformă în adevărate bijuterii literare.

Adevărul din spatele aparențelor

Accidentul se petrece pe liniile de tramvai, acolo unde Nora își pierde cunoștința și este ajutată de Paul. Paul – bărbatul care mi-a fost antipatic inițial fiindcă, prin rigiditatea lui, nu reușeam deloc să îi pătrund gândurile. Este rece, indiferent, zgârcit la vorbe și în gesturi, dar asta îl face și mai interesant în ochii celorlalți. Am așteptat cu emoție explicații și motive până când le-am primit, iar în acel moment l-am simpatizat sincer.

Am descoperit un bărbat cu emoții, cu o inimă mare oferită acolo unde nu trebuia și ascunsă ulterior la adăpost. Durerea lui interioară se zbate între a ieși la lumină și a rămâne în negura care a cuprins-o cu atâta putere. De cele mai multe ori pare că este cufundat într-un somn adânc și numai în anumite ocazii are curajul să deschidă ochii, însă acest lucru durează atât de puțin, încât nu știe dacă a fost adevărată sau nu vederea luminii. Va încerca de multe ori și de tot atât de multe ori va eșua…însă necunoscute sunt căile destinului.

Două iubiri și o decepție

Există două personaje feminine care se află într-un contrast vizibil, aruncat în fața cititorului cu răutate. Acest lucru te obligă să alegi, să dai dreptate și să condamni. Nu vreau să dezvălui prea mult, însă despre Nora mi-ar plăcea să precizez faptul că este personajul specific acestor romane de dragoste, dramatice. Ea este o femeie dramatică, de cele mai multe ori visătoare și care încearcă să fie ancorată în realitate de dragul altora.

 

Aș vrea să plâng

 

Pe lângă povestea frumoasă, descrierile sunt realizate cu atâta grijă încât intri în peisaj automat și simți că ești cu personajele, dar nu îndrăznești să le deranjezi ordinea. A existat la un moment dat un punct culminant în care am fost absolut fermecată de moment. Atunci am știut că citesc ceea ce trebuie, o carte scrisă cu mână sigură pentru a ajunge la un rezultat care să plaseze cartea în lista autorilor de care sunt mândră. Vă recomand cartea și vă aștept părerile!

Accidentul poate fi achiziționată de pe Libris sau de pe Cărturești.

 

  • Titlu: Orșul cu salcâmi, Accidentul
  • Autor: Mihail Sebastian
  • An apariție: 2016
  • Editura: Litera
  • Număr de pagini: 427

 

Adauga comentariul