Recenzie: „Acolo unde cântă racii” de Delia Owens
12 septembrie 2020

Recenzie: „Acolo unde cântă racii” de Delia Owens

Acolo unde cântă racii vei găsi liniştea pe care o cauţi atât de des, acolo este locul în care poţi fi protejat de cei care nu îţi inspiră încredere. Un astfel de loc a construit Delia Owens pentru personajul principal din cartea de faţă. Termenul exotic cred că este cel mai potrivit pentru descrierea decorului în care îşi desfăşoară activitatea personajul -Fata Mlaştinii – Kya.

Kya ar fi putut avea o mulţime de variante care să o conducă pe un drum sau altul în viaţă dar, din păcate, fiecare a ocolit-o cu brutalitate sau nepăsare. A avut parte de o familie numeroasă care şi-a creat propriul destin, toţi membrii uitând de fetiţa care îi privea cu ochi curioşi. Aceasta a fost martoră la fiecare pas călcat peste pragul uşii pentru ultima dată, până în momentul în care timpul s-a oprit în loc.

Acolo unde cântă racii de Delia Owens

O linişte apăsătoare

Cartea se concentrează pe două momente cheie din orăşelul Barkley Cove: primul este evoluţia personajului principal, iar al doilea este descoperirea unui cadavru şi ancheta pornită în căutarea adevărului. Cele două perioade de timp se intercalează destul de bine în poveste, ceea ce ajută la menţinerea cititorului în lumea Kyei. Descrierea poveştii de viaţă a femeii singuratice am simţit-o ca pe o seară de vară; lungă, călduroasă şi leneşă. Parcursul este lent, exact ca timpul din mlaştină. Cu toate acestea, am apreciat talentul autoarei de a creea cu lux de amănunte o lume sălbatică.

 

Kya voia să ţipe că o fi ea mică, dar că proastă nu-i. Ştia că tăticu’ era motivul pentru care plecaseră cu toţii; însă ce o măcina era că nu o luase şi pe ea nimeni. Se gândise s-o şteargă şi ea, doar că n-avea unde se duce şi nici bani de autobuz.

 

Mi-a plăcut momentul în care personajul a simţit că are nevoie de iubire, de acceptare şi de bătăile altor inimi decât ale pescăruşilor cu care trăia în linişte. Cu toate că nu a avut ocazia de a cunoaşte aceste sentimente de mică, cumva le-a căutat toată viaţa. Cunoaşterea unei iubiri i-a adus trădare, pe când întâlnirea cu cea de a doua a dus-o către o prăpastie care părea fără margini.

Un destin nebănuit

Acolo unde cântă racii poate fi o lectură nepreţuită sau o continuă aşteptare a ceva ce nu apare în totalitate. Eu am fost în căutarea elementului care să mă convingă, dar am dat peste un previzibil care m-a deranjat într-o oarecare măsură. Am avut sentimente contradictorii faţă de carte şi, până la final, m-am convins că nu regret lectura, dar nici nu m-a făcut să o ridic în top.

Este o lectură frumoasă, uşoară, care te face să iubeşti personajul. Căci, cu toate nemulţumirile mele, chiar mi-a plăcut modul în care a fost construit personajul. Te face să vezi lupta interioară prin care trece un singuratic şi puterea care iese la suprafaţă de fiecare dată când simte o rază de speranţă. Vă urez lecturi plăcute şi vă aştept impresiile despre carte!

Dacă doriţi să o achiziţionaţi o găsiţi aici sau aici.

 

 • Titlu: Acolo unde cântă racii
 • Autor: Delia Owens
 • An apariție: 2019
 • Editura: Pandora
 • Număr de pagini: 384

 

Comentarii (2)

 1. Dobrișan Maria Ancuța - bookbizz

  12 sept. 2020 - 16:01

  Nu am citit-o, dar o am în wishlist. Știu că e foarte apreciată, dar văd că la tine nu prea a ajuns. Felicitări pentru recenzie și sinceritate.

  • Cartoteca

   12 sept. 2020 - 16:30

   Îţi mulţumesc, îţi aştept părerea! 🙂

Adauga comentariul