Recenzie: „Britt-Marie a fost aici” de Fredrik Backman

Recenzie: „Britt-Marie a fost aici” de Fredrik Backman

Britt-Marie a fost aici este ultima carte a lui Fredrik Backman care îmi rămăsese de citit. Am parcurs-o cu plăcere și speranța unor noi traduceri ale acestui autor. Cei care mă cunosc știu deja că iubesc tot ceea ce a scris Backman. Este foarte posibil să mă repet, dar este o plăcere să spun acest lucru de fiecare dată când am ocazia. Cartea de față cu siguranță a fost o surpriză total așteptată, plină de umor, de momente în care lacrimile se adunau la colțurile ochiului, de oameni care știu să aprecieze viața și de o femeie care pare a fi soră cu bătrânul nostru Ove.

„Britt-Marie a fost aici” de Fredrik Backman

O schimbare bruscă

Cu cât îți pasă mai puțin pe lumea asta, cu atât ai mai mult de câștigat, a constatat Britt-Marie. În felul acesta se desfășoară începutul noii vieți a personajului. Cum a ajuns aici aflăm din Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău. Vă recomand să citiți mai întâi acel roman și abia apoi pe acesta, fiindcă așa veți înțelege mult mai bine contextul și veți putea avea o altfel de conexiune cu Britt. Britt – o femeie trecută de prima tinerețe care printr-un eveniment nefericit, dar oarecum așteptat, a ajuns singură pe un drum pustiu după mulți ani de căsnicie. Este greu să ai zilnic un ritual bine pus la punct, iar într-o zi să descoperi că a venit vremea să îi pui capăt. Britt a trecut prin asta și, cu toate că pentru cei din jur pare perfect în regulă, în singurătate își ia prosopul și plânge până este nevoită să se oprească. Nu de alta, dar nu vrea să își păteze hainele.

Poate că v-a mirat coperta cărții dacă nu îl cunoașteți pe Backman. Dacă însă îi sunteți fideli, atunci știți că un șobolan, o minge murdară și o geantă plină cu obiecte de curățat suprafete ne face să sperăm la o salvare a personajului. Toate aceste elemente, împreună cu oamenii peste care a dat Britt, vor contribui la schimbarea vieții pe care nu și-a dorit-o decât în subconștient. Așadar personajul principal ajunge printr-o întâmplare în orașul Borg, un capăt de lume cum i-ar spune unii. Pentru oamenii din oraș, singurul lucru imporant de spus despre Borg este faptul că se găsește situat la stradă. Pentru locuitorii Borgului este fix opusul, un oraș plin de oameni cu inima mare, din întâmplare situat la marginea străzii.

 

Greu de spus când îmbobocește iubirea, dar, într-o bună zi, te trezești că deja a înflorit.

 

O lecție de viață 

Încercam să îmi dau seama de motivul pentru care în nicio carte de-a lui Backman nu găsesc personaje care să îmi fie antipatice. Motivul mi-a venit abia acum, târziu: personajele acestui autor nu sunt false, nu încearcă să se facă iubite de nimeni, nu încearcă să pară ceea ce nu sunt. Avem de-a face cu oameni țâfnoși, oameni care înfruntă viața cu greu și care nu au parte de întâmplări miraculoase venite din basme. Sunt oameni ca și noi, simpli și complecși în același timp. Britt-Marie a fost aici este o lectură perfectă pentru cei sătuli de prefăcătorie. Nu deschizi doar o carte, ci un întreg univers cât se poate de asemănător cu cel în care trăiești.

 

Toată pasiunea e copilărească. Banală și naivă. Nu se învață, e instinctivă. Ne inundă. Ne răstoarnă. Ne duce în larg. Toate celelalte emoții aparțin terestrului, dar pasiunea își are locul în spațiul cosmic. Pasiunea are valoare nu pentru ceea ce ne oferă, ci pentru ceea ce ne cere să riscăm – demnitatea noastră, clătinările condescendente din cap ale celor care nu ne înțeleg.

 

Britt-Marie a fost aici este o carte pentru oameni care au ajuns la vârsta la care se întreabă cum să își trăiască viața. Poate să fie o lectură care se potrivește cu stilul tău de viață sau una care să te îndemne la acțiune. Nu ești prea tânăr sau prea bătrân pentru a încerca lucruri noi. Aceste etichete nu există în realitate, tot noi le punem și eliminăm în funcție de curajul și determinarea fiecăruia. Și chiar dacă nu ajungem în punctul în care să o urmăm pe Britt-Marie, asta nu înseamnă că nu putem măcar să plantăm în gând emoțiile și ideile unei zile de mâine mai bune decât cea de azi. Vă las cu acest gând și cu recomandarea acestei cărți.

Britt-Marie a fost aici poate fi găsită aici sau aici.

  • Titlu: Britt-Marie a fost aici
  • Autor: Fredrik Backman
  • An apariție: 2021
  • Editura: Art
  • Număr de pagini: 472

Impartaseste:

Adauga comentariul