Cele patru vânturi de Kristin Hannah mi-a reamintit motivul pentru care citesc. Eram la ultimele pagini și emoțiile mele o luaseră razna. Cei care mă cunosc știu cât de mult îmi place această autoare pentru subiectele abordate, pentru felul în care scrie, dar mai ales pentru ceea ce reușește să te facă să simți. Nu s-a îndepărtat nici de data aceasta de elementul ei de suflet – relația dintre două femei. În cazul de față ne referim la cuplul mamă-fiică, în jurul căruia s-a construit o minunată și, în același timp, tristă poveste de viață.

Marea Recesiune
De data aceasta Kristin ne duce tocmai în Texasul anilor 1930. Momentul în care pământul roditor al fermierilor a fost grav afectat de secetă a determinat migrația unui număr considerabil de persoane către California. Li se promitea o zonă sigură, în schimb au găsit o viață mult mai grea față de cea pe care o lăsaseră în urmă. Oamenii erau considerați de cei din jur plini de boli și leneși. Aceștia erau însă doar șomeri, săraci și înfometați. Toți erau în căutarea salvării, însă condițiile în care unii dintre ei au reușit să ajungă la acel aparent punct de plutire au fost deplorabile.
Ne tragem forța chiar din disperarea în care am fost obligați să trăim. Vom rezista.
Micșorăm decorul și ajungem la personajul central al cărții – Elsa Martinelli. Inițial avem o fetiță plină de insecurități, de dorințe, dar lipsită de curaj. Așa s-a considerat toată viața, a mers prin toate încercările oferite de-a lungul timpului fiind sigură că această calitate nu are cum să îi fie atribuită. Cât de mult s-a înșelat. Elsa va fi tot ceea ce trebuie să fie o femeie, iar până la finalul lecturii sunt sigură că majoritatea dintre voi se vor regăsi în acest personaj. Aici este elementul autoarei care ajunge să străbată atâtea țări, și totuși să reușescă să adune la un loc inimile a milioane de femei. Undeva, într-un gând sau o acțiune veți găsi o strălucire care vă este adresată.
Nu frica era cea care conta în viață. Contau alegerile pe care le făceai fiindu-ți frică. Erai curajos mulțumită fricii tale, nu în pofida ei.
Cele patru vânturi este o carte cu o poveste tristă. Familia din pagini este vocea tuturor oamenilor care au pierdut aproape tot. Spun aproape căci este ceva ce nu a reușit să le ia nimeni, și anume iubirea. Aventura vieții Elsei este tragică, veți descoperi amănunte despre un trai pe care nici animalele nu l-ar merita. Cu toate acestea, nu vor pierde din vedere motivul supraviețurii. Atunci când corpul le va ceda, își vor aminti de copii și se vor ridica. Atunci când nu vor mai suporta batjocura celor din jur, își vor aminti de mame și se vor întoarce.
Un singur lucru mai rămăsese, clar și perfect ca o picătură de ploaie – nevoia disperată de a fi împreună (…) Împreună aveau să se înalțe și să decadă, iar din decăderea lor să se înalțe din nou.
Cele patru vânturi – o recomandare
Nu vreau să vă spun prea multe amănunte din carte, vreau doar să vă îndemn să o citiți. De multe ori las următoarea atenționare pentru cei care încă nu au citit această autoare: majoritatea cărților lui Kristin Hannah au un început mai greu, mai împiedicat aș putea spune, însă până la final merită. Acela este momentul în care treceți într-o secundă prin tot ce ați citit și realizați firul cursiv, ideile bine construite și povestea care va rămâne cu voi mult timp după lectură. Vă recomand cu drag cartea și vă aștept cu interes părerile personale!
Cele patru vânturi poate fi găsită aici, aici, aici sau aici.
- Titlu: Cele patru vânturi
- Autor: Kristin Hannah
- An apariție: 2021
- Editura: Litera
- Număr de pagini: 480