Recenzie: „Dispariția lui Josef Mengele” de Olivier Guez
4 februarie 2020

Recenzie: „Dispariția lui Josef Mengele” de Olivier Guez

 

Dispariția lui Josef Mengele a provocat multă zarvă la acea vreme, după terminarea celui de al doilea Război Mondial. A fost unul dintre personajele care a marcat istoria și nu degeaba a fost numit „Îngerul morții”. Citind această carte și multe alte relatări despre viața acestuia, îmi dau seama că a fost un geniu însă din păcate nu în sensul bun. Doctorul Mengele ar fi putut să fie cunoscut pentru lucruri marețe dar faima lui a fost de altă natură.

Lupta pentru identitate

Imediat după căderea sistemului ce a condus atâta vreme lucrurile, Josef a fost nevoit să se refugieze în Argentina, în speranța că lucrurile vor reveni la normalitatea pe care o considera indispensabilă pentru viitorul Germaniei. Lucrurile au stat însă altfel, oamenii au început să ceară din ce în ce mai multă dreptate și autoritățile au fost nevoite să emită mandate pentru personajele care au luat parte direct la marele dezastru din lagărele germane.

Josef se va ascunde sub numele de Gregor însă această schimbare va fi doar de suprafață, caracterul îi va rămâne același și va continua cu fiecare ocazie să își etaleze credințele vechi.

 

De la Karl senior moștenise tenacitatea, răutatea și ambiția, iar de la mama lui Walburga, răceala și inima de piatră, inima atrofiată.

 

Detaliile ne duc cu gândul că Josef nu a avut nicio șansă de evadare din această umbră de răutate care a devenit. A fost de la naștere până la moarte același vultur în căutare de carne proaspată. Cu toate că ducea o viață bună sub noua identitate, a avut întotdeauna dorința să revină la cea originală. A reușit acest lucru după mulți ani însă puterea cu care lucrurile se întorceau împotriva nazismului l-a obligat să se ascundă iar și iar în spatele multor măști.

A fost un fugar, nu și-a găsit liniștea niciodată și toată această nebunie l-a aruncat în cel mai mare abis. I-a fost furat tot, de la nume până la munca de o viață, a fost hăituit și urât așa cum nu mai fusese nimeni de mult, și pe bună dreptate. Cartea are multe detalii pe care nu le-am mai întâlnit până acum, prezintă ca un documentar pașii doctorului de după război și ne arată cum cel mai înfiorător om ajunge să fie înfricoșat de tot ceea ce a reprezentat în această viață.

Ce credeți, a avut sau nu remușcări până a părăsit pământul pe care l-a pătat cu atâta sânge? Vă recomand cartea și vă urez lecturi plăcute!

Cartea poate fi achiziționată de aici sau de aici.

  • Titlu: Dispariția lui Josef Mengele
  • Autor: Olivier Guez
  • An apariție: 2019
  • Editura: Meteor Press
  • Număr de pagini: 176

Impartaseste:

Comentarii (2)

  1. Dobrișan Maria Ancuța - bookbizz

    04 feb. 2020 - 10:24

    Dacă în liceu aș fi descoperit aceste cărți sunt convinsă că istoria ar fi devenit materia mea preferată. Felicitări pentru recenzie.

    • Cartoteca

      04 feb. 2020 - 10:39

      Că bine spui! Nici nu știam de ele la vremea aceea, din păcate.

Adauga comentariul