Recenzie: „Drumul spre casă” de Yaa Gyasi

Recenzie: „Drumul spre casă” de Yaa Gyasi

Drumul spre casă este titlul care a apărut la Editura Litera în colecția Clasici Contemporani. Yaa Gyasi, autoarea cărții, s-a născut în Ghana și a decis să scrie un roman a cărui acțiune se petrece în același loc. Lectura ne întoarce în timp, în secolul al optsprezecelea, și ne prezintă povestea de viață a unei lungi generații. Aceasta pornește de la Maame și se desparte prin cele două fiice ale sale –  Effia și Esi. Cartea are astfel în componență povestea a opt generații pentru fiecare rădăcină. Ni se vor face cunoscute diferite povești de viață, fiecare cu problemele și greutățile sale. Nu mi-a fost ușor să țin minte toate personajele, însă schema arborelui genealogic de la începutul cărții a fost o hartă bună pentru călătoria din această scriere.

„Drumul spre casă” de Yaa Gyasi

O lungă viață de sclav

Ținuturile Fanti și Ashanti sunt zonele de plecare. Într-o noapte în care un incediu a învăluit cu putere pădurea din ținutul Fanti, un nou-născut își cerea drepturile. Lumea din acea zonă și acele timpuri era extrem de superstițioasă, fapt care a dus la multe cotituri în viața personajelor. Aceste credințe s-au îndreptat și către fetița născuta din foc, așa cum o numeau sătenii. În urma descoperirii poveștii am realizat că acele șoapte nu erau doar vorbe în vânt, că acele vorbe poate chiar au aruncat un ghinion asupra Effiei. Atât ea, cât și sora ei vitregă au avut parte de un drum lung, plin de neprevăzut.

 

Familia e ca pădurea: dacă ești în afara ei, ți se pare compactă; dacă ești înăuntrul ei, vezi că fiecare copac are propria așezare.

 

Dacă Effia a mers pe un drum cât de cât decent, cu toate că lipsa iubirii de mamă o dărâma în multe cazuri, Esi era sortită durerii și mai mari. În timp ce o soră se plimba prin camerele castelului Cape Coast, alta încerca să supraviețuiască în temnițele de sub clădire. Acesta a fost momentul în care am realizat cât de mult a contat soarta și împrejurările în viețile celor două surori. Odată cu ele drumurile vor dezvolta tot felul de potecuțe pe care fiecare nou-născut va păși cu neîncredere. În viața și destinul acestora vor conta mult punctul de plecare, nuanța pielii și educația. În funcție de aceste caracteristici vor suferi mai mult sau mai puțin, vor îndura vremurile în care se dădea o luptă între albi și negri.

Recomandare de lectură

 

…se întreba ce de nu propovăduiau că oamenii trebuie să evite să mai săvârșească rele cu totul. Dar cu cât înainta în vârstă, cu atât înțelegea mai bine. Iertarea era un act realizat după faptă, o bucată din viitorul faptei rele. Iar dacă omului îi îndrepți ochiul spre viitor, e posibil să nu mai vadă ce lucruri îl vatămă în prezent.

 

Drumul spre casă este o carte despre viața oamenilor de culoare. Nu face propagandă, nu este de partea lor în mod special ci doar expune fapte din perspectiva acestora. Pe cele mai multe le cunoaștem, cu siguranță am mai auzit sau citit despre ele cu diferite ocazii. Frumusețea lecturii vine din structura cărții, alegerea subiectelor și calea evenimentelor. Aceasta nu este o carte în care te poți atașa de personaje fiindcă sunt multe la număr. Fiecare nume are viața și drumul lui. Dacă le urmărești cu grijă, vei înțelege. 

Drumul spre casă se găsește aici, aici sau aici.

  • Titlu: Drumul spre casă
  • Autor: Yaa Gyasi
  • An apariție: 2018
  • Editura: Litera
  • Număr de pagini: 427

 

Impartaseste:

Adauga comentariul