Recenzie: „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury

Recenzie: „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury

Fahrenheit 451 este un roman distopic scris de Ray Bradbury care are rolul de a-ți trezi anumite întrebări. Mai mult, pe măsură ce înaintezi în lectură și descoperi înțelesul celor scrise, te face să descoperi asemănările dintre lumea imaginară a cărții și cea reală în care te afli. Nu ai cum să citești o astfel de carte fără să te adâncești în tot felul de gânduri și temeri. Din fericire nu suntem în miezul acelui dezastru, dar din anumite puncte de vedere ne putem considera ca fiind în pragul acestuia. Totul depinde de noi, de fiecare în parte dacă vom face sau nu un pas în spate.

Fahrenheit 451 de Ray Bradbury

Cărțile – dușmanii omenirii

Romanul are trei părți și fiecare îl plasează pe Guy Montag, personajul principal, în diferite etape ale vieții. El este omul unui viitor probabil care pornește din marea de oameni identici în gândire spre necunoscut. În fiecare zi merge pe aceeași rută, execută aceleași activități și totul pare în regulă. Ești fericit? Aceste două cuvinte vor marca momentul prăbușirii lui interioare. Nu este ceva la care să se fi gândit vreodată din moment ce conducătorii societății îi garantau acest aspect. Acesta era până la urmă rezultatul meseriei sale de pompier, acela de a aduce fericire în rândul oamenilor.

 

Compania Pompierilor din America (…) a fost înființată în 1790 cu scopul de a arde cărțile cu influență engleză în Colonii.

 

În acest loc până și rostul pompierilor are alt înțeles. Aceștia sunt înfățișați ca salvatori și contribuitori la fericirea omenirii. Atâta timp cât reușeau să distrugă cât mai multe cărți care ar fi putut duce la dereglarea sistemului, erau eroii tuturor. Nu aveau nevoie de cărți din moment ce informațiile prețioase erau oferite de marile ecrane TV care difuzau orice în afară de elemente ce ar fi putut duce la o dezvoltare a gândirii telespectatorilor. A sta în fața ecranelor și a înghiții mizeria oferită de acestea era suficient. Într-o lume în care nimeni nu mai are timp de pierdut cu alții, Guy Montag reușește să străpungă pelicula din privire și să își pună întrebări.

O lume în care toți gândesc la fel

 

Dacă vrei ca un om să fie fericit politicește, nu-i înfățișa două laturi ale unei probleme, căci s-ar frământa, prezintă-i o singură latură sau chiar niciuna, e și mai bine. Lasă-l să uite că ar exista primejdia războiului. Dacă Guvernul e incapabil, birocratic și ahtiat după impozite, lasă-l să rămână așa, decât să-i faci pe oameni să se necăjească din pricina asta.

 

Fahrenheit 451 este o carte care se citește pentru informații. E ca un coșmar dintr-un vis care încearcă să te prevină și să îți dea un indiciu despre ceea ce ai de făcut. Este un semnal de alarmă și o rugăminte pentru deconectarea fiecăruia de la firul invizibil ce leagă turmele. Uită-te în jur, pune-ți întrebări și află de ce și cum. Din partea mea cartea este o recomandare și sper ca fiecare să găsească măcar un înțeles și o idee cu care să rămână la final.

Fahrenheit 451 poate fi găsită aici.

  • Titlu: Fahrenheit 451
  • Autor: Ray Bradbury
  • An apariție: 2013
  • Editura: Art
  • Număr de pagini: 183

Impartaseste:

Adauga comentariul