Fecioarele este cel mai nou roman al autorului Alex Michaelides. După succesul avut cu Pacienta tăcută, care în opinia lui A.J. Finn este thrillerul perfect, Alex revine în fața cititorilor cu o altă enigmă. Ne prezintă o serie de crime, un mister care strigă după o rezolvare imediată și un individ pus pe rele. Recunosc că am pornit cu așteptări mari de la această carte, titlul și coperta sunt foarte bine alese și mi-am dorit mult să fiu printre acele persoane care îi acordă notă maximă. Din păcate nu a fost cazul și o să prezint fără amănunte care să vă strice plăcerea lecturii, atât părțile bune, cât și cele care m-au dezamăgit.

Fecioarele – o grupare misterioasă
Am început lectura romanului într-o perioadă în care îmi pierdusem ritmul lecturii pe care îl am de obicei. Vara este anotimpul în care citesc mult mai puțin, poate și din cauza activităților specifice anotimpului. Tocmai din acest motiv sunt mai atentă la detaliile cărților alese. Le întorc pe toate părțile, nu mă las în voia rândurilor pentru a fi surprinsă la final, ci fac pe detectivul. Așa s-a întâmplat în cazul de față, iar acest lucru m-a ajutat (din fericire sau din păcate) să observ tot felul de amănunte care au fost exagerate, uneori inutile chiar.
Mi-am dorit să îmi placă această carte, iar la final am râs când am descoperit făptașul; de două ori chiar. O dată pentru că m-a păcălit pentru câteva rânduri și mi-am spus că a fost total neașteptat și următoarea dată pentru că, o pagină mai târziu, mi-a confirmat că îl găsisem de mult pe făptaș. Nu-i rău, mi-a plăcut să caut și să descopăr. Am simțit totuși acea dorință de final neprevăzut, ca în cazul Pacientei tăcute.
Povestea se desfășoară într-o universitate din Cambridge, loc în care atât protagonista, cât și nepoata acesteia – Zoe, au pășit pe aceleași coridoare. Dispariția și ulterior descoperirea cadavrului celei mai bune prietene ale tinerei, le aduce împreună și le oferă o activitate total neașteptată. Dorința Marianei de a afla ce s-a petrecut în acele zile o conduce către acțiunea neînțeleasă de a lua cazul în propriile mâini. Construcția personajului se bazează pe două planuri; primul în care ne este adusă la cunoștință suferința cauzată de moartea soțului și cel în care caută cu disperare o soluție de a-și apăra nepoata de nenorocirea abătută asupra ei.
Copilăria este o experință reactivă, ceea ce înseamnă că, pentru a simți empatie față de altă ființă omenească, trebuie mai întâi să ni se ofere empatie – de către părinții noștri sau cei care ne îngrijesc
O poveste cam forțată
Mi-au plăcut elementele preluate din legendele grecești tranformate în acțiuni precise și meticuloase ale criminalului. Evoluția anchetei se bazează pe secrete, citate din diverse poeme și simboluri. Dacă vă plac astfel de subiecte, cu siguranță lectura va fi o plăcere. Cu toate acestea, mie mi s-a părut că nu a avut o bază prea solidă. Motivul tuturor acestor acțiuni pline de mister a fost destul de slăbuț, a fost doar o parte dintr-o oarecare surpriză care se vedea clar din toată cartea că se dorește a avea o explozie pe final. Nu mi-a plăcut deloc personajul principal și acțiunile exagerate pe care le-a întreprins pe tot parcursul cărții. Din nou, nu avea un motiv real să facă acele lucruri. În plus, anumite aspecte au fost adăugate în plus, inutil după părerea mea, doar pentru a dezorienta cititorul și a încerca să îi abată atenția de la criminal. Eu una l-am ghicit mai mult din cauza autorului, și la cum a fost construită acțiunea îmi lasă impresia că a făcut-o intenționat, dar cred că a cam stricat din poveste.
Am prezentat atât de clar elementele care m-au deranjat fiindcă mi-am dorit foarte mult această carte. În niciun caz nu afirm că ar fi proastă, doar că pentru mine, care iubesc această categorie de cărți, nu a fost ceea ce trebuie. Într-o altă perioadă mi-ar fi plăcut mult, tocmai de aceea vă recomand să o încercați și să o judecați singuri. Vă aștept cu interes părerile și vă doresc lecturi plăcute!
Fecioarele poate fi găsită aici, aici sau aici.
- Titlu: Fecioarele
- Autor: Alex Michaelides
- An apariție: 2021
- Editura: Litera
- Număr de pagini: 384