Recenzie: „Harta sentimentelor” de Ana Merino
8 septembrie 2021

Recenzie: „Harta sentimentelor” de Ana Merino

Harta sentimentelor prezintă, creează și spulberă destine. Este cartea inimilor din localitatea care pare uitată de Dumnezeu într-o imensă buclă de timp. Nimeni nu vrea să fie acolo, toți visează la mai bine și nimeni nu vrea să ajungă pe acel pământ. Însă destinele nu țin cont de dorințele oamenilor și își urmează parcursul lor molcom și terifiant. Am folosit acest cuvânt fiindcă nu știi care viață din această localitate va merge până la capăt și care va fi luată prematur. Unii încearcă să schimbe natura lucrurilor și ajung ori să fie blestemați, ori să fie cea mai bună decizie din viața lor. Este o ruletă rusească și toți o joacă într-un anumit moment al vieții.

Harta sentimentelor de Ana Merino

O comunitate clasică

Ana Merino a construit o poveste în care nu te poți simți confortabil. Nu te atașezi de personaje fiindcă nu ai ocazia de a afla în amănunt viața lor sau ce anume le-a condus către deciziile pe care ajungi să le cunoști. Ești pus în mijlocul problemei și nu ai ce face în afară de a privi dezastrul din jurul lor. Într-un fel sunt povești de oameni simpli, obișnuiți. Nu este nimic ieșit din comun, dar tocmai acest lucru le scoate în evidență.

 

Oamenii buni au un har de a iradia duioșie, de a produce câmpuri de forță unde să-i poată adăposti pe ceilalți, iar în parte, grație acestor persoane și statorniciei gesturilor lor amabile, omenirea nu s-a stins încă.

 

În fiecare capitol este prezentată viața altui personaj. Uneori acestea se intersectează, alteori unul explică acțiunea celuilalt sau te pregătește pentru problema următorului. Altfel acțiunea este destul de plată, pe mine nu m-a impresionat cu nimic. Asta nu înseamnă că nu mi-au plăcut povestioarele sătenilor din Iowa, dar nu a avut acel ceva care să o diferențieze de altele din această categorie. Este o lectură ușoară, care vorbește despre probleme reale. Îți arată cât de urât este sufletul oamenilor, minciunile spuse de organizații și disperarea care conduce lumea către un gol sufletesc imens. Îți arată însă și partea aceea bună care, ca de fiecare dată, este mult mai mică. Din fericire puterea ei este mai mare, așa că rămânem cu speranța și dorința de mai bine. Vă aștept cu interes părerile despre această lectură, dar până atunci vă urez lecturi plăcute!

Harta sentimentelor se găsește aici, aici sau aici.

  • Titlu:Harta sentimentelor
  • Autor: Ana Merino
  • An apariție: 2021
  • Editura: Litera
  • Număr de pagini: 256

Impartaseste:

Adauga comentariul