În intimitatea secolului 19 a fost o lectură savuroasă, scrisă cu grație și mână sigură. Este o lectură în care se simte timpul petrecut în documentarea despre cele scrise. Sunt sigură că fost o muncă deosebită pentru Ioana Pârvulescu să citească atâtea scrisori, jurnale și ziare cu un conținut din româna veche și să reușească să le așeze într-o ordine logică. Am vrut să încep cu acest aspect fiindcă mi se pare elementul cel mai important din cartea de față. Ca să poți într-adevăr să pătrunzi în viețile oamenilor din acea perioadă, ai nevoie de talentul autorului. Odată ce începi cartea și îți faci o idee despre ceea ce vei găsi în ea, realizezi în ce te-ai băgat; într-o lume a trăsurilor, a pălăriilor și mustăților. O perioadă în care România încerca să ajungă printre țările bune. Și poate chiar ar fi avut potențialul acesta, dar oamenii pe care îi vedeți astăzi sunt urmașii oamenilor secolului 19, ceea ce pentru mine înseamnă că atât s-a putut întotdeauna.

Un miros de vechi
București este unul dintre orașele mele preferate, tocmai din acest motiv a fost o plăcere lectura acestei cărți în care am ajuns cu atâția ani în urmă pe străzile străbătute astăzi. Dacă înainte nu mi-am pus întrebări legate de denumirile străzilor celebre și aglomerate, acum mi s-au explicat cu lux de amănunte. O să pășesc altfel pe calea Victoriei și o să mă gândesc la un primar exemplar atunci când voi intra pe Pache Protopopescu. Dacă un personaj a avut vreo importanță în acel București de la început de drum, atunci numele acestuia a dăinuit până astăzi. S-a prezentat orașul vechi și mizeria în care trăiau românii de acolo. Nici acum nu este foarte curat locul, dar evident că a avansat mult.
Se vorbește mult despre oameni și despre pretențiile acestora. Românilor mereu le-a plăcut să împrumute gesturi și apucături, să dea impresia că sunt mai mult decât ceea ce sunt în realitate. În loc să își creeze o imagine originală, mi-au dat impresia că le era mai simplu să copieze și, uneori, să încerce să se convingă că acele copii sunt mai bune decât originalele. Nu au avut răbdare, au fost mereu pe fugă și parcă cereau mai mult decât puteau primi și oferi în schimb. În contexul detronării lui Cuza, ziarele se adresau: „Români! În mai puțin de două luni ați trăit mai mult de 2 secoli. Voi, născuți de ieri la viața libertății, ați devenit învățătorii lumii civilizate. Europa, uimită de înțelepciunea patriotismului vostru, a suspens cursul lucrărilor sale și așteaptă tot de la voi. Nu simțiți, fraților, că dumnezeirea furnică în toată ființa voastră?„
Patrioți, visători și muritori
România din secolul 19 este o călătoare. Nu ține cont de granițe și umblă dintr-o țară în alta de parcă ar face o excursie de la Iași la București. Oamenii par mai fericiți, mai apropiați unii de alții. Sunt receptivi la nou și își doresc să guste din toate elementele din lumea modernă. Mulți dintre ei nu au ocazia sau monetarul suficient, dar asta nu înseamnă că nu pot să viseze la o cadă nouă sau la drumuri pavate care să nu miroasă a mocirlă. În același timp și oamenii de sus au plăceri și speră la popularitate prin ceea ce scriu și oferă publicului. Unii sunt mai originali, alții mai puțin inspirându-se de la vecinii din Occident; cert este că toți se simt pe culmea creației.
România din secolul 19 are câteva povești de oferit: de la îmbrăcăminte la politica lui Rosetti, de la scrisori parfumate oferite amantei, până la basmele lui Ispirescu. De oferit are, câte sunt de interes rămâne la latitudinea voastră. În această carte veți găsi multe informații și veți avea ocazia să pătrundeți în fiecare sau să selectați amănuntele care vă stârnesc curiozitatea. Au fost momente în care am râs de comicul situației împreună cu Caragiale, momente în care am asistat la moartea unor celebre personalități sau la întâlnirile organizate de părinți pentru găsirea celei mai bune partide pentru odraslele lor. Pe scurt: găsești de toate, mai mult sau mai puțin din toate.
În intimitatea secolului 19 se gaseste aici sau aici.
- Titlu: În intimitatea secolului 19
- Autor: Ioana Pârvulescu
- An apariție: 2017
- Editura: Humanitas
- Număr de pagini: 352