Recenzie: „Macbeth” de Jo Nesbo

Recenzie: „Macbeth” de Jo Nesbo

Macbeth a lui Shakespeare este o capodoperă, în timp ce Macbeth a lui Jo Nesbo nu face altceva decât să susţină acest fapt. Puse una lângă alta am descoperit o lume identică de la un capăt la celălalt, indiferent de perioda istorică în care ne aflăm. Nimic nu se schimbă, nimic nu este mai bun mâine decât a fost astăzi. Cititorii mei nu aveau nevoie de o carte în care scriitorul încearcă din răsputeri să îl imite pe Shakespeare, aşa că m-am hotărât să ofer o versiune personală a poveştii. Fix asta am citit, o versiune cât se poate de actuală a luptei pentru putere.

Mi-a plăcut mult cum a fost scrisă, fiecare paragraf oferă detalii de aşa natură încât am fost cu totul transpusă în peisaj. Nu au existat amănunte de umplutură, totul făcea parte din plan. Dacă uneori am primit indicii pe care nu le-am înţeles, până la final acestea şi-au găsit locul aşa cum trebuie. A fost o carte cu multe replici inteligente rostite de personaje construite în aceeaşi manieră. Au fost multe la număr, mulţi actori pe această scenă a lui Nesbo şi toate, până la ultimul, au dansat jocurile multor tipologii.

Macbeth de Jo Nesbo

O noapte lungă şi sumbră

La finalul cărţii fix aşa mi-am imaginat întreaga acţiune, că totul s-a petrecut într-o singură noapte foarte lungă. Povestea a debutat într-o seară de luptă între două mari puteri. Nu ştiu cum funcţionează mintea omului dar am ales o tabără încă de atunci şi, chiar dacă ulterior am descoperit că eram de partea greşită, tot nu am „dezertat”. O explicaţie poate ar fi faptul că nu există o parte bună şi una rea, că dacă faci un pas înapoi poţi vedea stricăciunea în ambele, doar că sub altă formă.

Duncan, noul şef al poliţiei din oraş, este nevoit să ia o decizie privind persoana potrivită pentru a conduce una din secţiile importante ale instituţiei. La suprafaţă şi din punct de vedere moral, toţi sunt uniţi în lupta contra lui Hecate, stăpânul invizibil al principalului lanţ de droguri. Scaunul putea fi ocupat de oricine atâta timp cât nu era o ameninţare a planurilor, dar a fost ocupat de Macbeth. Aşa cum eu am crezut că îl cunosc din relatările primite până într-un anumit punct, tot aşa a fost şi în cazul celor care au făcut alegerea. Nimeni nu cunoaşte pe nimeni, toţi ne ştim doar sufletele noastre şi uneori chiar şi la acest capitol eşuăm.

Am asistat la trecerea personajelor prin multe stări şi schimbări de comportament. Au fost cazuri în care îmi puneam speranţa de a fi tocmai ele lumina de care avea nevoie lumea. Vă previn, nu vă lăsaţi înşelaţi şi nu vă ataşaţi de nimeni. Capetele au picat unul după altul şi atunci am înţeles de ce acest roman este unul sumbru. Fascinant este faptul că nu moartea fizică oferă acest sentiment, ci pur şi simplu transformarea în inuman a aparentului uman.

Macbeth – o lectură actuală

Am avut parte de multă acţiune, multă luptă corp la corp şi mentală, totuşi a fost lectură atipică pentru mine. Macbeth este un thriller în care cunoşti paşii tuturor, nu alergi după criminal ci eşti fix lângă el. În acest fel ai ocazia să înţelegi mult mai bine motivele care îl conduc către luarea de decizii. Aproape că aşteaptă un semn de la tine, un sfat care să îl scape de apăsarea deciziilor. Pe umerii tuturor personajelor stau o gramadă de acţiuni care îi obligă să acţioneze într-o direcţie sau alta.

 

Dacă vrei să îţi atingi ţelurile, trebuie să poţi renunţa la ce iubeşti. Dacă cel împreună cu care urci spre vârf devine slab, trebuie fie să îl încurajezi, fie să tai frânghia

 

Aici legile sunt încălcate complet şi nici măcar iubirea pentru cea mai apropiată persoană nu contează. Gândul de a fi deasupra tuturor a condus personajele către decizii atipice. Nu am vrut să vă dezvălui multe din carte, de aceea am încercat să vă prezint cum mi s-au înfăţişat mie personajele. Merită să descoperiţi singuri întreaga situaţie şi să aveţi răbdare cu ea. Uneori poate vă va părea că este înceată ca acţiune dar altfel nu se putea, trebuia să urmeze firul natural al lucrurilor.

Vă recomand cartea şi vă urez lecturi plăcute! Dacă doriţi să o achiziţionaţi o puteţi găsi aici sau aici.

  • Titlu: Macbeth
  • Autor: Jo Nesbo
  • An apariție: 2019
  • Editura:Humanitas Fiction
  • Număr de pagini: 528

Comentarii (2)

  1. Geo

    02 mai 2020 - 19:55

    Mulțumesc pentru recomandare! Pare faina cartea.

    • Cartoteca

      03 mai 2020 - 10:58

      Cu drag, chiar este faină!:)

Adauga comentariul