Recenzie: „Minunea” de R.J. Palacio
14 septembrie 2021

Recenzie: „Minunea” de R.J. Palacio

Minunea este cartea care parcă garantează pentru conținutul ei încă de la prima vedere. Eu așa am simțit-o, căci am știut din momentul în care am ales să o citesc că o voi termina zâmbind. R.J. Palacio ne introduce în lumea copiilor, în gândurile acestora și ne arată ce sentimente îi încearcă în momentul în care sunt puși față în față cu o situație specială. Știm cu toții cât de grea poate fi acea perioadă a copilăriei în care contează cum te îmbraci, cum arăți sau cum vorbești. Este acea perioadă în care cei mici încep să se judece unii pe alții în funcție de aceste aspecte. Iar dacă pentru ei este ușor să exprime aceste împunsături, la fel de ușor sunt răniți și cei asupra cărora este îndreptat degetul.

Film „Minunea” de R.J. Palacio

Un copil deosebit

În cartea de față copilul din centrul atenției este August Pullman. În cazul în care nu ați mai auzit niciodată de carte și de subiectul acesteia, vă spun că August este un copil care s-a născut cu o gravă problemă facială. Arată diferit: grotesc după spusele copiilor, frumos după ale părinților. Este absolut normal ca părinții să îi ofere toată susținerea, dar aici intervine și ceea ce alții nu au văzut la el – sufletul. De aici pornește esența cărții, aceea de a învăța să facem diferența dintre aspect și comportament. Nu cred că suntem niciodată prea mari pentru a ne reaminti aceste lucruri, de aceea consider că această carte este potrivită atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Minunea este o carte extrem de echilibrată. Combină momentele de suferință ale lui Auggie pentru aspectul său cu autoironia. Copilul știe că nu poate arăta altfel, că este condamnat la o viață grea, dar cu toate acestea găsește momente în care să zâmbească și să accepte ceea ce este. Se lovește de răutatea celor din jur, dar cunoaște și prietenia. Prin intemediul cărții aflăm ce este în mintea lui, dar și a celor din jur. Vedem deci din toate părțile cum arată, cum se comportă, prin ce trece și cum este perceput de ceilalți.

 

Nu vă voi descrie cum arăt. Indiferent ce grozăvie v-aţi imagina, probabil că este mai rău.

O carte pentru suflet

Nu am învinuit acei copii foarte mult. Evident că nu am acceptat răutatea lor, dar la vârsta aceea este greu să înțeleagă anumite aspecte, mai ales dacă nu sunt educați în acest sens. Este normal să te holbezi, să pui întrebări, să fii direct. Ce mi-a plăcut a fost evoluția lucrurilor și lecția de viață pe care au primit-o aceștia. Și nu doar personajele, căci nu pentru ele este scrisă cartea, ci și noi. Și noi judecăm după aparențe, așa e firea umană. Nivelul la care o facem și cât arătăm depinde doar de noi. De noi mai depinde și cum se vor comporta cei care ne calcă pe urme, așa că responsabilitatea este și mai mare.

Vă recomand această carte indiferent de vârsta pe care o aveți. Se citește ușor, îți captează toată atenția și te îndrăgostești imediat de personaje. Are umor și lecții de viață. Poate fi folosită pentru inițierea copiilor în această problemă. Să vă mai dau motive pentru a o citi? Aș mai găsi, dar vă las pe voi să le aflați. Vă urez lecturi plăcute și vă aștept cu interes părerile despre carte.

Minunea se găsește aici, aici sau aici.

 • Titlu: Minunea
 • Autor: R.J. Palacio
 • Editura: Arthur
 • Număr de pagini: 336

Impartaseste:

Comentarii (2)

 1. Mona

  14 sept. 2021 - 17:01

  Nu am auzit de carte. Mi-a scăpat. Dar îmi amintește de un film. Oare nu are și o ecranizare? Voi căuta. Mulțumesc mult pentru recomandare! Te pup! 😘❤

  • Cartoteca

   17 sept. 2021 - 8:12

   Da! Cartea este ecranizată, filmul se numește „Wonder”.:)

Adauga comentariul