Moarte subită stârneşte curiozitatea din start datorită autoarei J.K. Rowling. Puţini sunt cei care nu au auzit de cea care a creat fabuloasa lume a lui Harry Potter. De data aceasta a lăsat deoparte lumea fantastică a copiilor şi a păşit în realitatea crudă a adulţilor. Şi-a imaginat un orăşel şi o comunitate de oameni. Două elemente mai mult decât suficiente pentru a dezlănţui toate sentimentele care stăpânesc sufletul omului. Cartea este un tablou viu a ceea ce trăim în zilele noastre. Nu este unul din acele tablouri pe care le agăţăm pe perete, ci unul din care facem parte.
În momentul morţii lui Barry Fairbrother s-a produs un scurtcircuit în sistemul comunităţii din Pagford. Puţini au fost cei care au rămas impasibili la aflarea acestei veşti, majoritatea locuitorilor din zonă fiind cuprinşi de o nebunie subită. Nu este nimic fantastic în ceea ce vă spun, doar că personajul Barry era un membru al consiliului parohial. Dispariţia lui de pe scaunul pe care l-a ocupat atâta timp a stârnit războiul pentru înlocuire. Poate nu vi se pare nimic special la funcţia rămasă liberă, dar pentru o comunitate în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea lucrurile stau altfel.
O lume stricată
Am reuşit să îmi imaginez toată această întâmplare ca fiind prinsă într-un glob de cristal. Ni se oferă un teritoriu relativ mic, aflat într-un ţinut nu suficient de imporant pentru ţara din care aparţine, plin cu oameni împărţiţi pe tot felul de categorii. Nu aş reuşi să le enumăr pe toate, dar vă garantez că nu lipsesc cele în care micile creaturi din glob bârfesc, râvnesc la averea celuilalt, înşeală, urăsc sau care îşi îndreaptă privirea doar spre cei care oferă mai mult. Pagford nu este doar un orăşel englezesc, ci este orăşelul universal valabil pentru toate zonele locuibile.
Victimele Fantomei lui Barry Fairbrother erau împotmolite în ipocrizie şi minciuni şi nu le plăcea să fie expuse. Erau ca nişte gângănii stupide care fugeau de lumina strălucitoare. Nu ştiau nimic despre viaţa reală.
Mi-a plăcut cartea şi fiindcă are un stil accesibil, un ritm bun şi personaje credibile care îşi joacă foarte bine rolul. Consider că dacă doriţi să vă apucaţi de această carte este nevoie să porniţi cu ideea de analiză. Căci în mare parte despre asta am simţit că este vorba, despre o analiză amănunţită a societăţii din zilele noastre. J.K. Rowling te invită să judeci fiecare aspect din viaţa personajelor şi să le reţii astfel încât data viitoare când vei pleca de acasă să fii conştient de ceea ce poţi întâlni afară, în lume.
Moarte subită – descrierea fidelă a societăţii contemporane
Există în carte un umor negru, o duritate în fapte şi cuvinte. Totuşi am râs cu poftă, de cele mai multe ori de penibilul situaţiei. Aveţi de unde alege despre ce veţi râde sau plânge. Un element oarecum greu în lectură este reprezentat de existenţa unui număr mare de personaje. Eu de obicei nu am o problemă cu acest lucru, dar aici a fost puţin derutantă situaţia. Cu toate acestea, până la final am reuşit să asociez cu succes acţiunile cu personajele.
Cam acestea ar fi plusurile, minusurile şi concluzia că această carte merită citită şi analizată. Vă aştept cu mare interes părerile despre Moarte subită şi vă doresc lecturi plăcute!
Cartea poate fi găsită aici, aici sau aici.
- Titlu: Moarte subită
- Autor: J.K. Rowling
- An apariție: 2012
- Editura: Trei
- Număr de pagini: 448