Patrioţii de Sana Krasikov este o carte în care se abordează un subiect interesant, pe care nu l-am mai întâlnit până acum în paginile de carte. Povestea de faţă se conturează în jurul Marii Crize izbucnite la finalul anului 1929. Acest eveniment a avut efecte devastatoare la nivel mondial, iar personajele noastre principale vor avea legătură constantă cu cele două mari puteri implicate: Rusia şi Statele Unite ale Americii. Acţiunea cărţii este împărţită în două perioade de timp, cea a anilor 1930 şi prezentul anilor 2000. Trei generaţii cu frustrări si probleme provocate de cele două state vor avea descrisă evoluţia în această carte.
Acest eveniment cheie pentru istorie a început să fie unul ameninţător odată cu terminarea primului Război Mondial. Din cauza relaţiilor şubrede pe plan internaţional, economiile au început să aibă probleme. Supraproducţia şi o foarte mare scădere a cererii, speculaţiile la bursă ar putea fi unele dintre cauzele izbucnirii crizei. În mijlocul acestei situaţii o avem pe Florence Fein, o tânără americancă în căutarea unui viitor strălucit. Ar putea fi amuzant optimismul acesteia privit din afară dacă nu aş şti ceea ce o aşteaptă. Vor fi zile negre pentru aceasta şi va simţi tot opusul strălucirii pe propria piele.

O istorie rece generată de criză
Cartea este destul de complexă, o „cărămidă” (aşa cum spunea o prietenă) şi trebuie să ai destul de multă răbdare pentru a o parcurge, în cazul în care de obicei eşti fan acţiune. Modul de scriere al autoarei m-a împins cumva şi nu m-a lăsat să fiu cu totul în acea lume. Poate că şi din cauza subiectului nu prea am rezonat cu personajele, dar totuşi nu este ceva deranjant în acest caz. Patrioţii poate fi percepută mai mult ca o carte – documentar despre decizii revoltătoare luate de cele două ţări, despre bătălia oamenilor pentru afirmare şi supravieţuire
Bunătatea mea nu era pe de-a-ntregul altruistă: dacă nu reuşeam să-mi salvez părinţii, puteam cel puţin să mă salvez pe mine. Dacă nu mai aveam familie, eram pregătit să mă las recuperat de marea familie comunistă.
Viaţa în Rusia lui Stalin era grea, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Aceştia învăţau ce este teama înainte de a merge. Astfel de acţiuni se petreceau mai ales la personale străine. Pentru aceşti „intruşi” era vital să fie mereu cu un pas înainte, să ştie cum să îşi ascundă identitatea sau să rămână cât mai în umbră. Evident, sistemul comunist ştia tot şi nu putea fi evitat. Viaţa acestora era controlată şi ajungeau până în punctul în care pentru a supravieţui era necesar să devină aşa-numiţi turnători. Nu puteau avea încredere în nimeni, aveau privirile îndreptate în toate direcţiile şi, în acelaşi timp, aplecate.
Patrioţii – o poveste cu ruşi şi americani
Momentul în care America i-a abandonat a fost crucial pentru soarta celor care cutreierau Rusia din diverse motive. Atunci a fost momentul în care oamenii au simţit craca rupându-se cu violenţă sub ei. Atunci a început frica constantă şi lupta pentru supravieţuire. Patrioţii este o carte istorică, cu un subiect bun şi scrisă cu multă forţă. Recunosc că uneori m-am pierdut în detalii care mi se păreau oarecum în plus, dar am trecut peste şi am continuat cu plăcere lectura. Eu sunt una dintre acele persoane care abandonează o carte dacă simte ca nu ajunge nicăieri, dar, în acelaşi timp, sunt şi persoana care sare câteva paragrafe doar pentru a putea, mai apoi, urmări cu plăcere acţiunea. În foarte multe cazuri pot apărea surprize. Vă recomand să încercaţi să citiţi această carte şi să ne auzim cu câteva păreri. Până atunci însă, vă urez lecturi plăcute!
Cartea Patrioţii a apărut la Editura Litera.
- Titlu: Patrioţii
- Autor: Sana Krasikov
- An apariție: 2017
- Editura: Litera
- Număr de pagini: 720
Comentarii (2)
Dobrișan Maria Ancuța - bookbizz
13 dec. 2020 - 9:52Felicitări pentru recenzie. Îmi plac cărțile și chiar am această carte în wishlist. Nu mă sperie cărțile groase, dar întâmpin dificultăți atunci când acțiunea nu curge lin, când nu rezonez prea bine cu personajele. Sper totuși să fie o lectură pe gustul meu.
Cartoteca
13 dec. 2020 - 15:34Sper şi eu la fel, aştept păreri! 🙂