Recenzie: „Păzitoarea tainei” de Kate Morton
28 iulie 2020

Recenzie: „Păzitoarea tainei” de Kate Morton

Păzitoarea tainei reuşeşte să te ducă departe, acolo unde Kate Morton obişnuieşte să îşi desfăşoare acţiunea poveştilor. Într-o superbă casă din Anglia anilor 1961 şi 2011, misterele îşi fac simţită prezenţa în aerul ce înconjoară zidurile care au fost martore unei poveşti greu de descifrat. Secretele unei familii perfecte în aparenţă vor fi desfăcute cu grijă şi interes de una dintre fiicele acesteia. Decorul nu este unul original, baza poveştii este bine cunoscută – o bătrână aflată pe patul de moarte, o viaţă necunoscută dar care cere să fie scoasă la lumină, personajul feminin care nu reuşeşte să doarmă fără a afla secretul – însă construcţia este una de succes.

Părerile despre modul de scriere al autoarei sunt oarecum împărţite. Pe de o parte avem persoanele care nu au destulă răbdare pentru a parcurge descrierile ample şi explicite din paginile cărţii sau pur şi simpu nu rezonează cu acest aspect. Pe de altă parte, sunt cei care le acceptă cu drag şi curiozitate. Eu fac parte din a doua categorie şi, chiar dacă nu întotdeauna sunt adepta descrierilor lungi, m-am bucurat de fiecare rând al cărţii.  

Păzitoarea tainei de Kate Morton
Păzitoarea tainei de Kate Morton

Saga unei familii

Laurel este personajul cu ajutorul căruia vom intra în povestea cheie a cărţii. Crima la care este martoră în copilărie o va urmări până la o vârstă înaintată, iar amintirea acesteia va exploda atunci când anumite aspecte din viaţa mamei încep să nu se mai potrivească. Săpăturile făcute de aceasta sunt complicate şi amestecate, însă cu ajutorul lor reuşim să aflăm o poveste care are loc în mare parte în timpul celui de al doilea Război Mondial. 

Acum, când pot privi în ansamblu tot ce am citit, am impresia că am trăit mult timp alături de personaje. Acţiunea este amplă, detaliile din vieţile fiecăruia sunt complete şi ajungi să cunoşti fiecare gând al acestora. Aşa cum obişnuiesc la fiecare carte, mi-am ales un personaj pe care „să îl protejez”. Personajul mama, Dolly sau Dorothy a fost construit în aşa fel încât m-a făcut să trec de la o stare la alta pe parcursul evoluţiei acestuia. Am simţit pentru această femeie o anumită consideraţie, ca mai apoi să mă îndoiesc de faptul că ar merita aşa ceva. Acelaşi lucru l-am descoperit şi la celelalte personaje care au avut un impact puternic în poveste. Acest aspect l-am apreciat foarte mult, faptul că au fost construite personaje complexe care să fie convingătoare în rolul pe care l-au jucat; personaje care să te inducă în eroare până în ultima clipă.

 

…nu ţi se pare remarcabil, Katy, că în timp ce toată lumea este cuprinsă de nebunia asta pe care o numim război, florile şi albinele şi anotimpurile fac tot ceea ce trebuie să facă, cu înţelepciune şi fără teamă, aşteptând ca omenirea să-şi revină în simţiri şi să-şi amintească de frumuseţea vieţii? 

 

O poveste cu de toate

Plină de mister, de personaje şi întorsături de situaţie, Păzitoarea tainei m-a convins pe deplin odată cu finalul surprinzător. Poate că voi veţi ghici ce se află în spatele cortinei sau poate că şi voi veţi alege să vă bucuraţi pur şi simplu de lectură. Uneori simt că nu vreau sa fiu detectiv, că nu vreau să fac presupuneri, ci vreau doar să mă bucur şi să fiu surprinsă la fiecare pagină. De fiecare dată când voi simţi că am nevoie de aşa ceva voi apela la una din cărţile autoarei şi cred că nu voi rămâne dezamăgită…sau aşa sper.

Vă recomand Păzitoarea tainei pentru acele nopţi lungi în care simţiţi nevoia unei lecturi cu de toate. Vă aştept cu interes părerile voastre legate de carte şi vă urez lecturi plăcute! Dacă vă doriţi să achiziţionaţi cartea o găsiţi aici sau aici.

  • Titlu: Păzitoarea tainei
  • Autor: Kate Morton
  • An apariție: 2014
  • Editura: Humanitas
  • Număr de pagini: 434

 

Impartaseste:

Adauga comentariul