Recenzie: „Sâmbăta în care totul s-a schimbat” de Sophie Van Llewyn

Recenzie: „Sâmbăta în care totul s-a schimbat” de Sophie Van Llewyn

Sâmbăta în care totul s-a schimbat este romanul de debut al autoarei Sophie Van Llewyn. Inițial nu am făcut legătura dintre numele străin al autoarei și subiectul cărții – perioada comunistă. Am aflat însă că Sophie este originară din Tulcea, loc în care a crescut și învățat până în momentul emigrării acesteia în Germania. Nu citesc prea des cărți despre perioada comunistă fiindcă subiectul nu este unul care să mă atragă în mod special. Cartea de față este una din noutățile literare ale editurii Litera, cu un număr mic de pagini și o descriere atrăgătoare, fapt ce a dus la alegerea ei.

Un roman cu relații tensionate

Sâmbăta în care totul s-a schimbat nu este doar o carte în care ni se descrie regimul comunist din anii ’70, ci este și o radiografie de familie. Suntem introduși în mijlocul unui cuplu care pare că se destramă încă din momentul căsătoriei, în relația precară dintre fiică și mamă, mamă și soră. Cupluri clasice cu probleme relativ comune. Bineînțeles că sistemul din acea perioadă va juca un rol foarte important în evoluția acestora, însă cele mai multe probleme mi s-a părut că aveau alte rădăcini.

 

Încerc să o fac să se simtă vinovată pentru felul în care s-a comportat, dar nu pot. Nu pot să învinovățesc o cățea pentru că mârâie, latră și mușcă pe oricine se apropie de puișorii ei proaspăt fătați. Există în noi lucruri mai vechi decât conștiința sau acceptarea lui Dumnezeu, instincte pe care nu le putem controla, indiferent cât de tare tragem de frâie. Dar mă întreb adesea: dacă mătușa Theresa își protejează puișorii, atunci mama mea pe cine apără?

 

Povestea nu este deloc una complicată, aș putea spune că este destul de plată. Un șir de evenimente luate în ordine cronologică, evenimente care nu surprind decât spre final, atunci când intervine realismul magic de care suntem atenționați în sinopsis. Poate că este vina numărului mic de pagini sau poate că pur și simplu personajele nu au avut nimic impresionat de oferit, dar eu nu am reușit să mă atașez de ele. Nu mi-au transmis nimic în mod special, au fost doar niște elemente distante ale căror probleme ieșeau la suprafață cu fiecare pagină parcursă.

Relații destinate prăbușirii

Mi-a plăcut evoluția relației dintre personaje. Dacă la început simțeau sau aveau impresia că simt iubire, cu fiecare mișcare și respirație lucrurile se destrămă. Acțiunile fiecăruia, generate în urma experiențelor cu oamenii regimului comunist, sunt tot mai violente. Ajung în postura în care nu mai știu cine le este prieten sau dușman. Apare ura și frica de singurătate, dorința de a-i fi celuilalt rău pentru a-i fi lui bine. În tot acest amestec de sentimente apare ultima acțiune la care v-ați fi putut gândi vreodată. Aici a fost punctul în care nu am știut dacă sunt de acord cu întorsătura de situație sau nu. Am decis că autoarea a trecut granițele realismului doar pentru a puncta degradarea umană, așa că nu m-a deranjat foarte tare ideea pe care a decis să o urmeze.

Sâmbăta în care totul s-a schimbat este un roman dramatic, structurat în capitole scurte care te trage dintr-o problemă în alta până în punctul în care nu mai poate fi nimic de zis. Este potrivit pentru o lectură de weekend mai atipică, așa că vă recomand să îl încercați și să îmi spuneți care a fost părerea voastră despre toată situația aceasta tensionată din carte.

Sâmbăta în care totul s-a schimbat se poate găsi aici, aici sau aici.

  • Titlu: Sâmbăta în care totul s-a schimbat
  • Autor: Sophie Van Llewyn
  • An apariție: 2021
  • Editura: Litera
  • Număr de pagini: 208

Impartaseste:

Adauga comentariul