Recenzie: „Suflete captive” de Dama de Treflă
9 decembrie 2020

Recenzie: „Suflete captive” de Dama de Treflă

Suflete captive este prima carte pe care am citit-o de la Dama de Treflă. Mereu am avut impresia că nu rezonez cu subiectele alese de această autoare, şi poate că aşa este în mare parte, dar cartea aceasta a ajuns unde trebuie. Prin cinci poveşti aparent simple a reuşit să îmi provoace nişte sentimente greu de descris.

Vă prezint o carte care abordează subiecte actuale, despre oameni care suferă în tăcere, care nu sunt destul de curajoşi să îşi ia viaţa în propriile mâini, care se zbat în sărăcie, despre animale care ar face orice pentru un stăpân, dar şi despre oameni care iubesc dincolo de moarte. Acestea sunt ideile cheie din poveştile abordate.

Vieţi trăite în lanţ

Fiecare dintre acestea conţine un adevăr crud, care te trezeşte într-un fel la realitate şi te obligă să priveşti dincolo de curtea ta. Poate, într-un caz dureros, este chiar una dintre poveştile vieţii tale. Însă noi nu avem de unde să ştim, căci te ascunzi mult prea bine şi ne fereşti de acea privelişte. Este posibil ca unii dintre noi să fi vorbit de multe ori cu o femeie abuzată, să fi observat cu coada ochiului urma de vânătaie din zona feţei şi totuşi să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic. Este mult mai uşor aşa, nu? Să stăm în cochilia noastră, feriţi de problemele altora.

 

Există o sămânţă de rău în fiecare bine şi o sămânţă de bine în fiecare rău. Uneori, linia dintre cele două e atât de fină, încât devine greu să le distingi. Un rău făcut pentru o cauză bună rămâne, totuşi, un rău, iar un bine făcut prin mijloace nedrepte, e doar praf în ochii lui Dumnezeu.

 

Suflete captive este scrisă cu multă simplitate, pe înţelesul tuturor. Tocmai acest aspect mi-a plăcut cel mai mult, faptul că nu am găsit nicio exagerare în modul de scriere. Dama de Treflă a scris curat şi clar realitatea din zilele noastre în diferite situaţii. Am intrat instant în fiecare poveste şi am suferit alături de personaje. Fiecare parte a cărţii este aşezată la fix astfel încât să se joace cu intensitatea sentimentelor tale. Vă mărturisesc că poveştile mele preferate au fost O viaţă trăită în lanţ şi Pe vremea florilor de tei. La cea din urmă am simţit pur şi simplu cum mă ia ameţeala şi văd negru în faţa ochilor. Foarte bine plasată răsturnarea de situaţie.

O lectură uşoară, cu esenţă

Nu ştiu cum sunt alte cărţi ale autoarei, dar de aceasta eu am fost foarte mulţumită. Mă bucur să descopăr un nou autor român care să se axeaze pe o prezentare a firii umane. Acele personaje pot fi parte din mine, din tine sau din oricare dintre noi toţi. Felicit autoarea pentru această lectură şi îi mulţumesc. A fost o surpirză plăcută. Vouă vă doresc lecturi faine şi vă aştept părerile despre carte!

Puteţi găsi Suflete captive aici.

  • Titlu: Suflete captive
  • Autor: Dama de treflă
  • An apariție: 2020
  • Editura: Bookzone
  • Număr de pagini: 224

Impartaseste:

Adauga comentariul