Ultima librărie din Londra este o lectură savuroasă, asta v-o pot spune din start. Prima mea întâlnire cu autoarea Madeline Martin a fost una reușită deoarece mi-a plăcut mult stilul ei de scriere, dar și subiectul abordat. Citesc destul de des cărți din categoria ficțiune istorică fiindcă este o zonă în care mă simt confortabil. Știu de la început la ce să mă aștept și știu că nu prea are cu ce să dea greș atâta timp cât pornesc de la ideea unor cărți ușoare. Am ajuns în punctul în care nu mă mai impresionează atât de tare daunele provocate de război, însă trec prin ele periodic aflu mereu alte povești ale oamenilor din acea perioadă. Știu că majoritatea sunt imaginare, dar asta nu înseamnă că nu s-ar fi putut întâmpla. Atât de multe persoane au avut de suferit în acea perioadă, persoane diferite, cu stil de viață diferit, ceea ce face posibilă orice abordare.
Ultima librărie din Londra de Madeline Martin
Librăria – un loc fermecător
Ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte a fost decorul în care s-au desfășurat viețile personajelor. Și aici nu mă refer la acea Londră mohorâtă și bătută de soarta anului 1939, ci la clădirea Primrose Hill. O librărie care în mintea mea s-a transformat în cel mai frumos loc din acel moloz lăsat de război. Camera care adăpostea mii de titluri a adus imagini, gânduri și povești fermecătoare. Mai mult decât atât, a modelat și mângâiat sufletele multor persoane.
Grace Bennett este protagonista care nu prea iese în evidență. Nu este cel mai strălucit personaj feminin, tocmai din acest motiv am ales să nu judec modul în care a fost construit, gândurile și acțiunile întreprinse de-a lungul cărții. Ultima librărie din Londra este simplă și nu îți pune mintea la încercare, poate avea fragmente care să te facă să îți dai ochii peste cap. Există exagerări și tente feministe, dar dacă decizi să lași aceste detalii la o parte și să te bucuri de decor și context, o să ai o lectură plăcută.
Cititul este…Este ca și când ai merge undeva fără a lua vreodată un tren sau o navă, să descoperi lumi noi, incredibile. Să trăiești o viață în care nu te-ai născut și să ai șansa de a vedea ceva prezentat din perspectiva altcuiva. Să înveți fără a fi nevoie să faci față consecințelor, eșecurilor și care este cea mai bună cale de a reuși…
O recomandare pentru cititori
Într-un moment de încercare pentru locuitorii londonezi, locul în care cărțile își manifestă puterea prosperă. Grace ajunge să lucreze inițial cu lipsă de plăcere într-o librărie care mai târziu v-a ajunge pasiunea vieții sale. Fără să știe, în momentul în care s-a hotărât să pună lucrurile la punct în acea dezordine, cărțile deja îi intrau pe sub piele. Acesta este momentul în care pornește într-o aventură minunată și dureroasă în același timp. Cu ajutorul ei ne plimbăm și noi printre o mulțime de impresii. Dacă mie mi s-a întâmplat să redescopăr motivul pentru care citesc prin intermediul acestei cărți, sigur vor mai fi persoane pentru care va avea același efect.
Ultima librărie din Londra îți prezintă esența lecturii și puterea acesteia. O face într-un mod simplu, dar complex din punct de vedere al mesajului. Combină zgomotul războiului cu liniștea vieților imprimate pe pagini. Este o lectură pe care o recomand celor care sunt la început de drum cu lectura sau cu subiectul anilor respectivi, dar și celor care doresc să se relaxeze și să se bucure de o poveste drăguță.
Ultima librărie din Londra se găsește aici, aici sau aici.
- Titlu: Ultima librărie din Londra
- Autor: Madeline Martin
- An apariție: 2021
- Editura: Litera
- Număr de pagini: 288