Recenzie: „Viață sălbatică” de Richard Ford
12 decembrie 2019

Recenzie: „Viață sălbatică” de Richard Ford

Atunci când mă hotărăsc să citesc o carte despre care nu știu absolut nimic mă uit mai întâi la autor, la copertă și poate la grosime. Așa s-a întâmplat și în cazul de față, după care am început să citesc și să nu mă mai opresc. Viață sălbatică a fost pentru mine o lectură hipnotizantă, fapt care s-a datorat simplității acesteia.

Povestea în sine nu are un fir complicat și nu există răsturnări de situație, dar se face simțită prezența constantă a unui anumit tip de suspans. Deoarece cartea este relatată la persoana întâi de către Joe, adolescentul familiei care este în punctul destrămării, toată situația îți transmite o sensibilitate pe care Richard Ford știe cum să o controleze.

O viață destrămată într-o secundă

Joe este la vârsta la care nu știe cum să vadă lucrurile obiectiv, așa că îi este greu să înțeleagă dacă ceea ce face mama lui este corect sau nu. Nu știe nici cum să își controleze sentimentele și, din acest motiv, uneori clachează și rămâne inert în fața a ceea ce i se oferă.

Acțiunea pare să dureze săptămâni, poate luni întregi, însă totul se petrece în doar câteva zile fiind într-un puternic contrast cu avalanșa de decizii și acțiuni care au loc. Nici personajele nu înțeleg cum s-a putut ajunge în acel punct, căci adesea se întreabă unii pe alții dacă într-adevăr totul a durat doar trei zile. Astfel ni se demonstrează că timpul este relativ, că poți trece prin etape ale vieții în câteva minute iar asta duce la o maturizare prematură ale cărei urmări doar timpul va hotărâ dacă au fost benefice.

Recomandare de carte

Autorul cu siguranță nu s-a axat pe un număr mare de personaje cu care să dea lovitura, nu a avut schimbări de cadru majore și nici o expunere inutilă a diverselor momente din viața celor patru personaje principale. Mi-a dat constant senzația că are capacitatea de a realiza un ceva măreț cu foarte puține elemente iar acest lucru a fost momentul în care am știut că citesc o carte de calitate.

 

Și există cuvinte, cuvinte importante, pe care nu vrei să le spui, cuvinte care distrug vieți, cuvinte care încearcă să repare ceva stricat care n-ar trebui să fie stricat și pe care nimeni nu-l vrea stricat, dar pe care oricum cuvintele nu-l pot repara.

 

Dacă ar mai fi ceva ce mi-a plăcut la această carte, acestea ar fi frazele cu un înțeles aparte atașate fix în momentul în care se simțea nevoia de ele. Cuvinte gândite și alese care se duc direct în suflet. Vă recomand cartea și vă urez lecturi plăcute!

Viață sălbatică poate fi găsită aici sau aici.

 

  • Titlu: Viață sălbatică
  • Autor: Richard Ford
  • An apariție: 2019
  • Editura: BLACK BUTTON BOOKS
  • Număr de pagini: 160

Impartaseste:

Adauga comentariul