Zece negri mititei de Agatha Christie (recenzie)

Zece negri mititei de Agatha Christie (recenzie)

Zece negri mititei

Au cinat sub lună nouă,

Unul însă s-a înecat

Și-au rămas doar nouă.

 

Cine sunt cei zece negri mititei și de ce dispar? Oaspeții misteriosului domn O.N. Owen au printre ei un criminal sau sunt în număr de unsprezece pe insula Negrului și nimeni nu știe? O mulțime de întrebări fără răspuns planează asupra celor zece indivizi care dau curs invitației în același mod naiv.

Lupta pentru supraviețuire

Fiecare persoană în parte are câte o profesie și un secret bine păzit până în prima seară, când de nicăieri o voce începe să enumere rând pe rând crime comise de fiecare în parte.

În același moment, zece inimi își accelerează bătăile: a judecătorului Wargrave, secretarei Vera, căpitanului Lombard, domnișoarei Emily Brent, generalului Macarthur, doctorului Armstrong, teribilistului Tony Marston, ex-detectivului Blore și a soților Rogers.

Atenția asupra detaliilor legate de meserie și crima de care este acuzat fiecare, constituie un element important în cazul în care dorești să te joci de-a Sherlock Holmes. Momentul de start îl va reprezenta, bineînțeles, moartea subită a primului invitat și dispariția unui negru mititel.

Începe o luptă interioară pentru fiecare în încercarea de a descoperi ce se întâmplă, încep să se bănuiască și să se acuze. Suspiciunile ajung la cote maxime și totuși mereu am avut impresia că le-a scăpat din vedere poezia care pare tiparul morților inexplicabile. Poate că de fapt nici nu vor să creadă în așa ceva, astfel moartea ar fi simțită mult mai aproape și mai sigură.

Crimă și pedeapsă

Nimeni nu știe dacă celălalt chiar a sărvârșit cu adevărat crima de care a fost acuzat, tot așa cum nimeni nu cUnoaște pe nimeni iar singurul lucru de care se pot agăța este cuvântul fiecăruia. Singurul lucru care mai rămâne de făcut este ca fiecare să aleagă dacă își dorește sau nu să recunoască pentru sine fapta comisă, să o înțeleagă sau să o nege în continuare.

 

Să nu vă îndoiți că păcatul săvârșit vă va urma oriunde.

 

Dacă unii dintre ei au șansa să părăsească insula fără prea multă durere, majoritatea duc o luptă psihică intensă în așteptarea morții care pare să îi pândească încontinuu. Cu toate acestea, nimeni nu știe la ce număr se vor opri crimele sau dacă se va întâmpla acest lucru. Mi-a plăcut cartea, suspansul la care am fost supusă și ingeniozitatea întregii întâmplări. Cu siguranță nu va fi ultima carte scrisă de Agatha Christie pe care o voi citi. Vă urez lecturi plăcute și vă aștept cu păreri legate de carte!

Cartea poate fi achiziționată de pe Litera sau de pe Libris.

 

 • Titlu: Zece negri mititei
 • Autor: Agatha Christie
 • An apariție: 2018
 • Editura: Litera
 • Număr de pagini: 104

Comentarii (2)

 1. Dobrișan Maria Ancuța - bookbizz

  03 feb. 2020 - 9:00

  Felicitări pentru recenzie. În martie mi-am propus să citesc cât mai multe cărți scrise de Agatha, iar această carte este una din favorite.

  • Cartoteca

   03 feb. 2020 - 11:02

   La mine este prima întâlnire, nu știu de ce mi-a fost teamă. Mă bucur că am descoperit-o în sfârșit! 🙂

Adauga comentariul