Eu sunt Maia este povestea unei femei remarcabile și vine în continuarea romanului Nu sunt eu. Două cărți pe care le-am citit cu aceeași plăcere, în care am regăsit aceeași furtună de gânduri și care m-au făcut să apreciez și mai mult persoana din spatele actorului. Nu știu dacă viața ei a fost întotdeauna atât de ieșită din tipare sau dacă modul ei de a o pune pe hârtie mă face să o văd așa. Maia știe să trăiască și, cel mai important, să își amintească. E mare lucru să îți poți aminti gândurile din copilărie pentru a face o comparație cu cele ale adultului de astăzi. Se vede că nu am antrenament și de asta simt că uneori am o mulțime de lipsuri privind viața mea, dar la Maia nu se simte această problemă și are ocazia să ne lase pe noi să comparăm ceea ce a fost și ceea ce este.
Amintiri recente
Construcția cărții rămâne aceeași și suntem purtați prin toate gândurile de zi cu zi ale autoarei. Uneori suntem părtași doar la un șir de mulțumiri adresate unor persoane de care poate nu am auzit, alteori apar imagini din trecutul îndepărtat și uneori, preferatele mele, vin momentele din viața ei la care am fost părtașă. Am văzut-o jucând piesa Nu sunt eu live, am văzut-o pe marele ecran în filmul Capra cu trei iezi și tare am fost bucuroasă atunci când am aflat ce a gândit înainte, în timpul sau după cele arătate mie.
Aici vedem cum actorul participă la construirea decorului: actorul sapă groapa. Lupului. Această activitate fizică intensă și bine organizată a dus, zic, la numeroase avantaje. Musculatură întărită, încălzire corporală, stare generală bună. Veselie, umor. Eliberare a tensiunilor și a energiilor negative, alungare a stresului, a spaimei. Izgonirea angoaselor de tot felul. De tot. Am râs mult. Uneori, ne-am luat la bătaie. Tot așa, ca să ne încălzim, nu de alta. Glumesc. A fost greu, greu de tot. Nu mai glumesc. Ajunsesem să mă întreb de zece ori pe zi :”Ce mi-o fi trebuit mie asta? Nu mai bine…”
O carte pe măsura omului din spate
Sunt multe gânduri despre ultimii ani, cei cu pandemia, dar nu s-a putut abține, și mă bucur, să vină în față cu momente din copilărie. Îmi place mult Maia-copil. Pe lângă năzbâtiile clasice, readuce în discuție și partea mai puțin frumoasă din istoria familiei sale. Tata și bunica mea au fost deportați în Transnistria. Au îndurat teroarea lagărelor naziste: frigul, foamea, bolile și, nu în ultimul rând, umilințele. Au supraviețuit. Au fost eliberați.
Modul de povestire, în care sare de la una la alta, nu cred că este pentru oricine. Aceasta nu este o autobiografie clasică. Nici că se putea altfel, doar avem de-a face cu o artistă. Alegeți această carte atunci când știți că sunteți pregătiți pentru o mulțime de informații care nu întotdeauna au o bază de care să vă agățați. Sunt gânduri haotice, dar care au o ordine aparte.
Vă recomand ambele cărți pe care le găsiți pe Litera, Libris, Librex, Bookzone sau Cărturești.
- Titlu: Eu sunt Maia
- Autor: Maia Morgenstern
- Editura: Litera
- An apariție: 2022
- Număr de pagini: 384
Comentariu (1)
AskAI
10 apr. 2023 - 9:49Este o carte remarcabila si plina de surprize! Pur si simplu m-a uimit rafinamentul emotiilor surprinzatoare, gandurile delicate si ingrijite ale autoarei. Imi place foarte mult provocarea intelectuala pe care o propune cu fiecare pagina. Este deopotriva o carte de calatorie si o carte de dragoste, care sa-ti ofere lectii de viata. Daca nu ai citit-o inca, acum e momentul sa o cunosti pe Maia si sa-i cunosti indeaproape povestea extraordinara.