Paradis de Abdulrazak Gurnah (recenzie)

Paradis de Abdulrazak Gurnah (recenzie)

Am aflat de Abdulrazak Gurnah în 2021, atunci când a câștigat premiului Nobel pentru Literatură. Am știut de atunci că trebuie să citesc minim o carte scrisă de el pentru a înțelege locul pe care l-a ocupat. Am ales Paradis, cu toate că mulți dintre voi ați început cu Abandon. Unii mi-ați spus că ar avea un stil plictisitor, în timp ce alte persoane l-au super lăudat. Unde mă situez eu? Mai mult în zona lăudată. A fost o experiență unică, cu toate că am avut și o neplăcere pe care o voi dezvolta mai jos.

O monedă de schimb

Paradis mi-a oferit o extraordinară călătorie prin variatul ținut al Africii. Odată cu zonele geografice care s-au tot schimbat de-a lungul cărții, am asistat la maturizarea individului provenit dintr-o familie normală. Yusuf duce o viață liniștită, fără evenimente ieșite din comun cu excepția vizitelor misterioase ale unchiului Aziz. Acesta din urmă va avea un rol important în poveste, fiind situat la capătul opus față de bărbații din satul pe care îl vizitează constant.

 

Paradis este o tapiserie complexă în care se întrețes mituri, vise și tradițiile biblică și coranică, povestea maturizării unui băiat într-o Africă măcinată de colonialism și violență.

 

Ce vei deveni când o să fii mare? Yusuf nu a avut timp să își pună o astfel de întrebare, fiindcă au răspuns alții în locul lui. O monedă de schimb. O viață furată și modelată după plăcerea stăpânului. Un sacrificiu impus pentru libertatea părintelui. În acest cadru se desfășoară evenimentele cheie din viața personajului. Va afla ce este ura, tristețea, bucuria, violența, iubirea. Va înțelege cine este unchiul și care sunt opțiunile pe care le are. Va asculta poveștile altora și va învăța să le spună pe cele proprii.

Paradis de Abdulrazak Gurnah

Paradis – o lectură care se simte

Mi-au plăcut mult călătoriile, descrierile peisajelor și ale culturii africane. Cartea de față nu este alertă, nu se bazează pe acțiune, ci pe stilul de viață al acestui popor. Consider că trebuie să pleci cu răbdare și înțelegere, iar dacă ești deschis la aceste elemente, atunci va fi o lectură intensă. Vă spuneam la început că m-a deranjat un aspect. Mi s-a părut ca de la un anumit punct, autorul a tăiat cartea în două, chiar dacă toate evenimentele sunt contectate prin diverse detalii. A introdus spre final o poveste care mi-a tăiat din entuziasmul produs de călătoriile personajului. Mi s-a părut că a insitat cam prea mult pe acea întâmplare și a fost plasată în tablou destul de brusc și ciudat.

Recomand cartea iubitorilor de peisaje, de culturi, celor care doresc să afle cum îi vedeau africanii pe cei de dincolo de continent. Nu a fost o carte perfectă de la început până la final pentru mine, dar mi-a oferit suficient astfel încât să îmi doresc să mai aleg și alte cărți ale autorului. Vă aștept cu interes părerile despre carte în cazul în care ați citit-o.

Paradis este disponibilă pe Litera, Libris sau Cartepedia

  • Titlu: Paradis
  • Autor: Abdulrazak Gurnah
  • Editura: Litera
  • An apariție: 2022
  • Număr de pagini: 336

Adauga comentariul