Recenzie: „Când greierii plâng” de Charles Martin
2 martie 2022

Recenzie: „Când greierii plâng” de Charles Martin

Când greierii plâng este o carte scrisă cu și pentru suflet. O poveste în care Charles Martin a ales ca inima omului să fie în centrul atenției. Încă de la prima pagină am realizat că aceasta nu va fi o carte care să mă surprindă prin diverse întorsături de situație. După primele capitole îmi era clar ce s-a întâmplat în trecutul personajelor și care o să fie finalul. La fel de clar mi-a fost că lectura este făcută pentru a fi simțită și pentru a prinde gânduri despre psihicul omului în momente de cotitură.

Așa cum există filme de familie în fața cărora vă așezați într-o zi de duminică, tot așa există și cărți care pot fi citite sau povestite în familie. Spun asta fiindcă experiența fetiței Annie este o lecție de viață pentru fiecare dintre noi. Autorul a pus în acel corp mic un suflet imens. Tot ce face acest copil sau ce spune sunt cuvinte și învățături pe care (poate) o persoană de vârsta ei nu are cum să le aibă, dar pe care autorul i le oferă pentru a crea această poveste de viață.

„Când greierii plâng” de Charles Martin

„Am nevoie de o inimă nouă”

Cartea prezintă două povești care se vor intersecta într-un moment total neașteptat și vor crea al treilea drum care oferă farmec cărții. Annie este un copil care până la vârsta actuală a trecut prin mult prea multe probleme, iar acest lucru te face ca uneori să uiți faptul care are doar șapte ani. Este acea persoană pe care ai vrea să o întâlnești pentru a-ți spune o vorbă bună și inteligentă venită de nicăieri, așa cum numai copiii o pot face. Este curată, fără păcate și tocmai ea trece printr-o perioadă care ar fi grea pentru orice adult. Însă boala nu ține cont de vârstă sau bunătate, lovește într-un mod aleatoriu.

 

Uneori cred că iadul are două locații: una este locul în care poți sfârși, dar în același timp există și un alt loc pe care-l experimentezi înainte să ajungi de fapt acolo. Nu știu dacă diavolul are coarne și o coadă în formă de suliță, dar nu cred că asta are vreo importanță. Ideea este că iadul înseamnă să trăiești fără dragoste. Dacă Lucifer știe ceva, atunci știe acest lucru. Și de când plecase ea, aflasem și eu asta. Și pot să spun că e un loc al izolării, dezolant.

 

Un mic accident care pare să se transforme într-o catastrofă o va lega pe Annie de bărbatul care fuge de viață. Cândva Reese s-a bucurat la maxim de aceasta și visa la multe lucruri care i-au fost luate prematur și brutal. O altă poveste problematică, dar de data aceasta văzută prin ochi experimentați cu greutățile vieții. Nu este un personaj pe care să îl descifrezi greu, fiindcă durerea care iese la suprafață din gândurile și acțiunile acestuia îți dezvăluie întreaga sa viață.

O poveste de viață

Când greierii plâng îmbină aceste destine și te invită într-un carusel de întâmplări și emoții. Știu persoane care au plâns, pe mine doar m-a emoțioat puțin. Cartea este bine documentată în legătura cu inima și oferă foarte multe amănunte despre construcția acesteia, modul de funcționare și multe alte aspecte. Acestea fiind introduse din loc în loc prin poveste, a mai atenuat puțin intensitatea momentelor critice. Nu în ultimul rând, lectura îl include pe Dumnezeu și planurile sale pe care le are pentru fiecare dintre noi. Aspectul religios este prezent în toată cartea, dar nu la modul agresiv. Cumva îl prezintă ca pe ceva de la sine înțeles și până la final o să vi se pară perfect normală legătura.

În afară de faptul că autorul a adus în aceste pagini foarte multe probleme și cumva a fost o exagerare, cartea mi-a plăcut. M-am bucurat de lectură și m-a făcut să știu că vreau să v-o recomand. Pentru zile triste, pentru momente în care căutați puțină speranță, pentru un zâmbet puteți apela la această carte.

Când greierii plâng este disponibilă aici.

  • Titlu: Când greierii plâng
  • Autor: Charles Martin
  • Editura: Kerigma
  • An apariție: 2010
  • Număr de pagini:373

Impartaseste:

Adauga comentariul