Recenzie: „Din altă viață. Jurnal de copil” de Marius-Albert Neguț

Recenzie: „Din altă viață. Jurnal de copil” de Marius-Albert Neguț

Din altă viață. Jurnal de copil este lectura care chiar te duce într-o altă viață, în una de poveste. Din fericire, anumite aspecte prezentate de autor le-am trăit și eu. Pot menționa aici jocurile de afară cu prietenii, statul în zăpadă iarna până seara târziu, dar și atmosfera din casa creată în unele nopți de flacăra lumânărilor. Marius Albert Neguț ne prezintă o viață de copil cu greutățile vârstei aferente, viața lui. Mi-a spus cineva odată că oricâte probleme am avea acum, nu se compară cu intensitatea celor din copilărie. Este adevărat că dacă le comparăm găsim diferențe majore, dar un copil suferă ca un om mare atunci când este bătut pe nedrept sau ia o notă mică și știe că trebuie să o prezinte părinților.

„Din altă viață. Jurnal de copil” de Marius-Albert Neguț

Unde ești copilărie?

 

Copii fiind, grăbim cu disperare spre maturitate, doar pentru ca, odată adulți, să regretăm întreaga viață copilăria pierdută.

 

Câți dintre noi nu ne-am dori să mai fim măcar pentru o zi copii? Să alergăm de dimineață până seara, să rupem încălțămintea și să venim acasă cu julituri la toate încheieturile? Într-o astfel de atmosferă de melancolie cazi atunci când citești această carte. Umbli pe străzi cu copilul dintre pagini și te vezi pe tine. Nu ai cum să nu te oprești pentru a-ți aminti și a rememora amintirile care acum sunt păstrate în cutia specială a amintirilor. Din fericire pentru noi, cititorii, Marius a avut o copilărie presărată cu de toate. Are ce să povestească și cu ce să ne încânte.

În momentul lecturii, o să realizați că nu este neapărat o aventură specială, ci una clasică. Ceea ce o face atât de atractivă este stilul autorului de a o povesti. Până acum am citit Îngeri rătăciți și Inocența păcatului, lecturi cu subiecte sensibile. În aceasta însă am găsit mult, mult umor. Mă bucur să descopăr două stiluri atât de faine în scrierile sale. Perioada în care am citit această carte a fost una destul de grea pentru mine și cred că am făcut cea mai bună alegere din punct de vedere al lecturii. Cu fraze pline de înțeles, cu bucuria și distracția copilului care a trăit în alte vremuri, am reușit să mă liniștesc. 

 

Timpul cicatrizează rănile indiferent de gravitatea lor și transformă întâmplări dureroase în povești.

 

Deoarece acțiunea are loc în perioada comunistă, ne face cumva să ne pară rău pentru ceea ce trăiau oamenii de atunci. Dacă și voi ați prins acea perioadă, sunt sigură că veți înțelege mult mai bine totul. Noi, cei născuți după, putem doar să aflăm cele întâmplate și să fim mulțumiți cu faptul că am avut o viață cât de cât liniștită. Am găsit un contrast între viața copiilor și cea a adulților. Vedeau ce se întâmplă, aflau lucruri, dar nu știau de partea cui să fie. Din păcate au ajuns în punctul în care au dat nas în nas cu viața reală, dură și grea a adulților. Dar asta mai târziu, căci inevitabilul s-a produs.

Un autor român pe care îl recomand

Din altă viață. Jurnal de copil este o lectură pe care o recomand cu drag. Știu că există persoane reticente la cărțile autorilor români și îi înțeleg. Însă Marius Albert Neguț este copilul, omul și autorul care nu dezamăgește. Vă invit la o plimbare printr-o lume de mult apusă, printr-o copilărie plină de acțiune. Sper să vă placă la fel de mult și vouă. Vă urez lecturi plăcute și vă aștept părerile despre carte!

  • Titlu: Din altă viață. Jurnal de copil
  • Autor: Marius-Albert Negut
  • An apariție: 2018
  • Editura: CREATOR
  • Număr de pagini: 266

Impartaseste:

Comentariu (1)

  1. Marius Albert Neguț

    19 iun. 2021 - 11:58

    Cu respect, mulțumesc!

Adauga comentariul