Fetiţa din scrisoare este genul acela de carte în urma căreia rămâi cu un gol în suflet. Oricât de greu de impresionat aţi fi, sunt sigură că ceva se va declanşa la un moment dat în interiorul vostru. Emily Gunnis ne propune o ficţiune care, din păcate, este construită pe un adevăr crunt. Motivul pentru care oamenii preferau să întoarcă privirea de la aceste fapte îmi rămâne încă necunoscut. Acest lucru cred că m-a deranjat cel mai mult, faptul că toate acele femei vulnerabile nu erau luate în seamă nici măcar de propria familie. Sunt multe elemente greşite care ţin de acea perioadă şi da, în prezent am evoluat mult la acest capitol, însă nu trebuie să îi uităm pe cei are nu au avut norocul nostru.
Am simţit cartea ca pe un omagiu adus tuturor mamelor nedreptăţite, distruse psihic şi fizic fiindcă aduceau pe lume copilaşi. Sunt conştientă de concepţia oamenilor cu privire la mamele singure, dar ce nu accept este modul lor de rezolvare a acestor situaţii. Am simţit că am fost aproape de toate acele femei, le-am compătimit şi le-am putut auzi vorbele nespuse.

O tăcere asurzitoare
Fetiţa din scrisoare este una dintre acele cărţi care oferă o gamă largă de personaje. În cazul de faţă acestea sunt bine conturate, ceea ce ne oferă posibilitatea de a le cunoaşte şi a ne alege preferatul. Eu am obiceiul ca atunci când încep o carte, instant încep şi căutările pentru sufletul meu pereche. În cazul de faţă nu mi-a fost prea greu să mă agăţ de personajul cu care am rezonat toată cartea. Ivy Jenkins este este cea care deschide drumul şi influenţează destinele multor generaţii. Ea este cheia tuturor întâmplărilor, o fată naivă care a crezut în iubire. Acest sentiment era capcana acelor fete. Ştiţi ruleta rusească? Cam aşa era şi cu ele, viaţa lor atârna de o singură şansă. Totul era alb sau negru, ori erau preţuite de partener astfel încât să ajungă o familie ori, alternativa cea sumbră, ajungeau la St. Margaret.
În anul 1956 Ivy are ghinionul de a face parte din a doua categorie. Prin ochii ei vom descoperi detaliile legate de modul în care se trata acea „problemă”. Vă asigur că nu vor fi nişte imagini uşor de acceptat, mai ales că vor fi implicaţi oameni care se presupune că ar trebui să fie culţi. Aş fi spus că erau tratate ca nişte animale dar nici acestea nu au parte de o asemena viaţă. Plata pe care trebuiau să o plătească era prea mare şi greu de dus. Vârsta era doar un număr iar toate erau puse în aceeaşi linie, aveau parte de aceleaşi reguli. Tăcerea era un element obligatoriu, asta până în momentul când cineva a îndrăznit să facă pasul către cealaltă parte a zidului.
O carte plină de mister
Anul 2017 este cel în care fetele tinere însărcinate au o cu totul altă soartă, însă secretele trecutului sunt încă prezente şi cer să fie scoase la lumină. În acest punct intervine Sam, personajul care va face cunoştinţă cu fantomele celor implicaţi. Cu ajutorul acesteia, dar şi al unui alt personaj cheie pe care nu vi-l voi dezvălui, vom avea parte de aventură plină de mister. Săpăturile acesteia vor declanşa o avalanşă de evenimente care, cu fiecare pagină parcursă, devin tot mai nimicitoare.
Noi am fost abandonate de iubiţii noştri, de părinţii noştri, de medici, de preoţi, de toţi cei care se presupune că ţin la noi. Dacă toţi aceşti oameni nu ne-ar fi întors spatele, paturile de la St. Margaret ar fi fost acum goale.
Foarte mulţi de dacă îşi fac loc printre amintiri şi declaraţii de mult pierdute, şi totuşi…dacă cineva ar fi făcut un pas în spate? Poate că atunci înlănţuirea de evenimente ar fi fost stopată. Nu a fost aşa, acum putem privi în urmă cu regret şi părere de rău pentru un număr mult prea mare de mame şi copii . Fetiţa din scrisoare este o lectură misterioasă şi frumoasă. O să vă pună mintea şi sentimentele la încercare. Este o carte care merită citită aşa că vă urez lecturi plăcute!
Dacă doriţi să o achiziţionaţi o găsiţi aici sau aici.
- Titlu: Fetiţa din scrisoare
- Autor: Emily Gunnis
- An apariție: 2019
- Editura: Litera
- Număr de pagini: 400