Recenzie: „Hamnet” de Maggie O’Farrell
15 februarie 2022

Recenzie: „Hamnet” de Maggie O’Farrell

Problema cu cărțile foarte lăudate este aceea că îmi ridică nivelul așteptărilor prea sus. Hamnet este titlul la care mă refer în cazul de față. Nu spun că nu mi-a plăcut deloc, doar că nu am găsit acel ceva la ea. Este o poveste frumoasă și tristă în același timp, care abordează subiectul căsniciei și al relației părinte-copil. Maggie O’Farrell creează un portret de familie în care sunt incluse majoritatea problemelor cu impact emoțional care pot apărea într-un astfel de cadru.

Maggie pleacă de la câteva amănunte istorice știute despre William Shakespeare (locul nașterii, numele soției și al copiilor, vârsta morții lui Hamnet momentul în care ar fi plecat spre Londra), iar pentru restul amănuntelor încearcă să umple goluri sau să creeze imagini noi cu ajutorul imaginației. Aceste amănunte sunt folositoare în cazul în care doriți să faceți o departajare între adevăr și ficțiune.

O viață prea scurtă

 

În anii 1580, un cuplu care locuia pe Henley Street, în Stratford, a avut trei copii: Susanna, apoi Hamnet și Judith, care erau gemeni. Băiatul, Hamnet,  a murit în 1596, la vârsta de unsprezece ani. După vreo patru ani, tatăl său a scris o piesă de teatru intitulată Hamlet.

 

Povestea alternează între scurta viață a lui Hamnet și cea a părinților lui. În prima parte facem cunoștință cu un tânăr a cărui privire ajunge pe o fată puțin diferită, îndrăgostită de natură și înzestrată cu simțuri speciale, urmând firul natural al lucrurilor până la povestea lui Hamnet care animă cumva cartea și îi oferă o umbră de durere.

 

A murit și mi s-a dus,

Iarbă i s-a pus la căpătâi,

A murit și mi s-a dus

I s-a pus o piatră de călcâi.

(Hamlet, Actul IV, Scena V

 

O poveste plată

Cartea are o abordare mai serioasă, iar acțiunea este destul de plată. A vrut să demonstreze dragostea nemărginită a unei mame și soții, dar modul în care a fost scrisă și momentele în care a exagerat un pic autoarea, m-au îndepărtat. Aș fi putut să închid cartea în orice moment și nu aș fi simțit că mai voiam să aflu ceva. Așteptam doar acea ultimă pagină ca să știu că a fost o carte finalizată.

Cu toate acestea, autoarea a construit frumos povestea astfel încât să acopere toate întrebările pe care ți le-ai putea pune când te gândești la scurta viață a lui Hamnet. Știu că sunt multe persoane care au apreciat povestea și tot ce ține de munca autoarei, deci sunt mari șanse ca vouă să vă placă. Vă aștept cu interes părerile, pro sau contra. Până atunci, vă urez lecturi frumoase!

Hamnet este disponibilă aici, aici sau aici.

  • Titlu: Hamnet
  • Autor: Maggie O’Farrell
  • Editura: Pandora M
  • An apariție: 2021
  • Număr de pagini:400

Impartaseste:

Adauga comentariul