Recenzie: “Paradisuri pierdute” de Eric-Emmanuel Schmitt
19 mai 2022

Recenzie: “Paradisuri pierdute” de Eric-Emmanuel Schmitt

Cum a ajuns Paradisuri pierdute cea mai bună carte de până acum pe anul 2022? Nimic mai simplu: am avut încredere în unul dintre autorii mei de suflet: Eric-Emmanuel Schmitt.

Am citit o parte dintre romanele sale, nuvelele și iată că acum am ajuns la un mare proiect. Un proiect la care a lucrat zeci de ani. Ne spune că pe la vârsta de 25 de ani i-a venit ideea acestei povești. În momentul de față nu mai este o simplă schiță, ci primul volum din cele 8 titluri care vor alcătui seria Străbătând secolele.

Încă din primele pagini am văzut o altfel de abordare, ca și cum lucrurile ar fi mult mai serioase aici. Am simțit o tensiune și o importanță a celor scrise ca și cum ar vrea să îmi arate amplitudinea acestei călătorii literare. Sunt imagini și rânduri cu un limbaj mult mai complex. Se fac treceri între prezent și trecut. Un trecut tare îndepărtat.

Noam s-a născut în urmă cu 8000 de ani, iar acum umblă cu o mulțime de sentimente într-o lume care se află în continuă schimbare. Nu mă întrebați cum de poate fi Noam încă în viață. Un mic aspect din această întâmplare îl veți afla doar citind cartea. Important este că acest personaj va fi pionul care va parcurge secole întregi și îți va prezenta într-o formă unică umanitatea și schimbările prin care a trecut aceasta încă de la Potop.

Vei descoperi o civilizație de mult uitată, relațiile și obiceiurile familiilor străvechi. Acoperă partea de comunicare, supraviețuire, dragoste, cunoaștere. Toate acestea prin ochii omului care le-a văzut pe toate.

Nu este o carte alertă, nu trebuie citită pentru acțiune, ci pentru descrieri, poveste, mesaj și o nouă viziune asupra a ceea ce a făcut omul cu acest pământ. Cât de bună a fost această dezvoltare? Care ar fi avantajele și dezavantajele? Când era viața mai bună, a fost vreodată bună sau este vorba doar de unghiul din care privește fiecare individ situația? Sunt câteva idei pe care le-am extras în urma acestei lecturi.

Vă recomand cu drag cartea dacă sunteți în căutarea unei lecturi serioase, interesante, care curpinde câte puțin din viața care ar fi putut fi și care este. Eu aștept cu interes noul volum!

Paradisuri pierdute este disponibilă aici, aici sau aici.

  • Titlu: Paradisuri pierdute
  • Autor: Eric Emmanuel-Schmitt
  • Editura: Humanitas Fiction
  • An apariție: 2022
  • Număr de pagini: 496

Impartaseste:

Adauga comentariul