Recenzie: „Supraviețuitoarea” de Alexandra Oliva
30 ianuarie 2022

Recenzie: „Supraviețuitoarea” de Alexandra Oliva

Supraviețuitoarea a fost o lectură atipică pentru mine. Alexandra Oliva a scris o carte care te face să te simți ca în fața ecranului într-o seară de vineri. Un reality-show, un premiu, doisprezece concurenți, o luptă pentru spraviețuire, o catastrofă. Acesta ar fi rezumatul și la o prima impresie pare a fi o lectură banală. Eu însă am săpat mai mult în cele citite și am descoperit un suspans psihologic frumos gândit, niște tipare și obiceiuri actuale care îți pun în față natura umană.

Cartea are o structură care îți permite să observi amănuntele experienței din toate colțurile. Formatul acesta mi-a plăcut fiindcă a scos la lumină atât trăirile personajelor care iau parte la provocare, acțiunile producătorilor care aleg ce și cum să expună publicului, dar și impresiile telespectatorilor. Aș vrea să vorbesc pe rând despre ele, însă înainte de asta trebuie să știți un amănunt. Pe parcursul desfășurării acestui reality-show în lumea din afara camerelor de filmat are loc o catastrofă despre care concurenții nu știu nimic.

O supraviețuire la nivel fizic și psihic

În secvențele în care urmărim concurenții cum intră în concurs și parcurg provocările, ne sunt prezentate sentimentele prin care trec. Motivul care i-a adus în acest concurs le va marca comportamentul față de situațiile în care sunt puși, dar și relațiile cu oponenții. Unii dintre ei sunt acolo pentru bani, alții au venit pentru a-și depăși limitele sau pur și simplu pentru a fugi de responsabilitățile de acasă. Sunt străini, sunt unici și atitudinea acestora față de împrejurări este mai mult sau mai puțin sinceră. Pentru producători oricum nu contează ce își doresc concurenții să transmită pentru cei de acasă, aceștia vor manevra fiecare situație și vorbă astfel încât să creeze propria poveste.

Telespectatorii sunt destinatarii manevrelor celor din mass-media. Nu îi interesează dacă ceea ce înghit sunt minciuni sau adevăr. Sunt gata să judece, să își aleagă favoriții încă din primele imagini. Sunt pe poziții pentru a arunca cu ură, cu vorbe și impresii bazate pe afinități și pe informațiile livrate de ecrane. Publicul acela suntem noi și cei din jurul nostru. Este expusă o situație extrem de actuală și, chiar dacă am știut mereu că asta se întâmplă în spatele tututor emisiunilor de acest gen, a fost interesant să aprofundez subiectul.

Joc sau realitate?

 

Indiferent ce va urma, voi continua. Voi trece linia lor de sosire, oriunde s-ar afla, și voi lua cu mine acest manechin viu al lor pentru ca toți să îmi poată vedea victoria.

 

Despre momentul în care Zoo luptă pentru supraviețuire nu voi spune prea multe. Aici cartea are multă informație de oferit și poate deveni obositoare în unele momente. Merită însă pentru idee și mai ales pentru gândurile personajului orbit de foame, de boală și de lipsa realității. Toate aceste amănunte adunate fac din cartea de față un thriller psihologic. Monștrii peste care veți da vor fi doar cei din capul oamenilor. Veți descoperi similarități cu mediul vostru înconjurător și va fi o experință care, zic eu, merită. Nu vă așteptați la o capodoperă, ci la o lectură care dorește să transmită ceva. Aștept cu interes părerile voastre, în cazul în care ați citit cartea.

Supraviețuitoarea este disponibilă aici sau aici.

  • Titlu: Supraviețuitoarea
  • Autor: Alexandra Oliva
  • Editura: Litera
  • An apariție: 2017
  • Număr de pagini:336

Impartaseste:

Adauga comentariul